"Petru Krdu"

Ljubomiru Simoviću Evropska nagrada za poeziju

  • 14.12.2018. 08:19

Jedan od najboljih srpskih pjesnika Ljubomir Simović 20. je laureat Evropske nagrade za poeziju "Petru Krdu", koju dodjeljuje Književna opština Vršac.

Nagrada će Simoviću biti uručena danas, u Svečanoj sali vršačke gradske kuće, a oglasiće se zvono Književne opštine Vršac, kulturne organizacije koja skoro 50 godina na najbolji način promoviše kulturu, poeziju i ovaj grad. 

U obrazloženju odluke predsjednik međunarodnog žirija Draško Ređep istakao je da poezija LJubomira Simovića kontinuirano, punih šest decenija, od vremena "Slovenskih elegija" i antologijskih "Epitafa sa Karanskog groblja", sa najvišim mjerilima prepoznavanja bića i moralne čvrstine, govori o bar dva vijeka našeg postojanja. 

"Najuspješniji savremeni dramatičar, Simović je u svoju lirsku svesku zabilježio nepredvidive česte slobode, daleko od bilo kakvog pripadnog uvodničarskog štiva. NJegov stih se potresno i uzbudljivo pronalazi u pukotini nevremena, čak i više od toga, upravo je u njegovoj lirskoj brojanici ono neuhvatljivo neistorijsko zbivanje u nama i oko nas postalo znamen istorijskih epoha", navedeno je u obrazloženju žirija. 

U obrazloženju je istaknuto da, nakon Vaska Pope, u srpskoj poeziji nijedan autor nije ispoljavao kao svoju istinitu prirodu, naklonost ka sažetosti i strogost prema sebi, prenose mediji u Srbiji. 

Nagrada, koja se dodjeljuje svake druge godine, biće uručena u petak, 14. decembra, u Svečanoj sali gradske kuće, a oglasiće se zvono Književne opštine Vršac, kulturne organizacije koja skoro 50 godina na najbolji način promoviše kulturu, poeziju i ovaj grad. 

Svečanost, koja će početi u 12.00 časova, uveličaće učenici muzičke škole "Josif Marinković" iz Vršca. 

Tačno u podne sa balkona gradske kuće poletjeće u vazduh 20 balona ukrašenih stihovima 20 dosadašnjih dobitnika. 

Potom će u Svečanoj sali biti uručena nagrada uz obrazloženje predsjednika žirija. 

Diplomu i knjigu izabranih pjesama kao sastavne dijelove nagrade uručiće Ana Krdu, predsjednik Književne opštine Vršac, a sliku, ulje na platnu, sastavni dio nagrade značajnih umetnika sa naših prostora, uručiće autor Danijela Morariu. 

LJubomir Simović je pjesnik, dramski pisac, esjista, pripovjedač, putopisac. 
Redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti. 

Simovićeve pjesme i drame su prevođene i štampane na mnogim jezicima, bilo u posebnim knjigama, bilo u književnim i pozorišnim antologijama, zbornicima i časopisima. 

Dobitnik je više književnih i pozorišnih nagrada, među kojima su nagrada Đorđe Jovanović, Zmajeva nagrada, Oktobarska i Sedmojulska nagrada, BIGZ-ova, Zlatan krst kneza Lazara, Branko Miljković, Isidora Sekulić, Desanka Maksimović, Nagrada Grada teatra Budve "Stefan Mitrov LJubiša". 

Rođen je 2. decembar 1935. godine u Užicu. U rodnom gradu završio je osnovnu i srednju šlolu, a diplomirao na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na grupi za istoriju jugoslovenske književnosti i srpskohrvatski jezik. 

Bio je urednik i odgovorni urednik studentskog književnog časopisa Vidici. Radni vijek je proveo je kao urednik u kulturnoj redakciji Radio Beograda.