Odlučilo Naučno vijeće

Kusturica postaje počasni doktor Voronješkog državnog univerziteta

  • 04.04.2019. 11:29

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica postaće počasni doktor Voronješkog državnog univerziteta, odlučilo je Naučno vijeće ovog univerziteta.

Ova odluka donesena je juče na sjednici Naučnog vijeća, navodi se na portalu časopisa o kulturi Voronježa, Rusije i svijeta "VRN". 

Inicijativu za dodjeljivanje ovog visokog zvanja Kusturici pokrenuo je Fakultet humnističkih nauka voronješkog univerziteta. 

"Kusturica, koji je proslavljena ličnost u svijetu, aktivno doprinosi utvrđivanju rusko-srpskog dijaloga, a s njegovom podrškom na Filološkom fakultetu voronješkog univerziteta biće stvorene velike mogućnosti za izučavanje srpskog jezika, akademski interesi Univerziteta biće prošireni na zemlje balkanskog poluostrva", pojasnio je odluku rektor tog univerziteta Dimitrij Endovicki. 

Podršku razvoju plodne saradnje Voronješkog univerziteta sa Emirom Kusturicom daje Društvo rusko-srpsko-crnogorskog prijateljstva "Slovenski most" i njegov predsjednik LJubomir Radinović. 

Ova organizacija, kako se navodi, aktivno učestvuje u učvršćivanju odnosa Rusije, Srbije i Crne Gore, a na voronješkom Univerzitetu organizovan je veliki broj aktivnosti posvećenih različitim aspektima slovenske kulture. 

Radinović, koji je i predsjednik voronješkog regionalnog odjeljenja sveruske političke partije "Rodina", izrazio je zadovoljstvo činjenicom što će Kusturica postati dio kulturno-obrazovnog života Voronješke oblasti. 

Prema saznanjima "VRN", Kusturica je prilikom nedavnog susreta u Beogradu sa Radinovićem dao usmenu saglasnost da će primiti nagradu, nakon čega je uslijedila razmjena zvaničnih pisama, a potom je Naučno vijeće potvrdilo odluku. 

Pretpostavlja se da će ceremonija uručenja počasnog zvanja biti održana 18. ili 19. aprila. 

Тагови:
  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.