Mokra Gora 

Kusturica održao radionicu za studente

  • 03.11.2018. 21:54

Umjetnički direktor i osnivač Jesenjeg pozorišnog festivala na Mećavniku Emir Kusturica održao je večeras u Drvengradu radionicu za studente i mlade autore o granicama između filma i pozorišta i njihovom preklapanju u umjetničkom izrazu.

On je istakao da mu iskustvo govori da je scena mnogo opasnija, jer je "živa stvar teže izvodljiva, a bolje zrači". 

"Scena treba da ima scenski zamah, jer koliko se gledaju i prate glumci i publika to je ono što nas pogađa", rekao je Kusturica. 

Na pitanje studenta da li su njegovi filmovi promijenili nešto u svijetu, Kusturica je rekao da ne može da odgovori na to pitanje, ali dodaje da su svi njegovi filmovi izraz njegove teze koja je potvrda čovječnosti na toj granici između svijetova. 

"Žrtvovanje za filmove je teklo paralelno sa nečim što je bio veliki lom, ne samo u državi koja je nestala, nego i u duši. Filmovi su mi spasili glavu, a mislio sam da ću u `Andergraundu` da umrem zato što je bilo teško. Zapalili su mi kuću, oteli sve što sam imao zato što sam to što jesam i što nisam izgovarao ono što je trebalo. A jedina odbrana od toga je film", rekao je Kusturica. 

Slogan ovogodišnje manifestacije je "Pozorišni Kustendorf" čime se naglašava ideja organizatora da se ugleda na svog starijeg filmskog brata "Kustendorf", i od ove godine postane internacionalan. 

U revijalnom dijelu programa večeras je izvedena predstava "Crna kutija" Beogradskog dramskog pozorišta na sceni "Proklete avlije", a prethodnih dana u takmičarskom programu "Jesenjeg pozorišnog festivala" četiri predstave - tri sa akademija iz Srbije i jedna iz Rusije koje se bore za nagradu "Zlatni list". 

Državna pozorišna akademija iz Jaroslava (Rusija) takmiči se sa predstavom "Slon", Aleksandra Kopkova, Akademija umetnosti Beograd sa predstavom "Mamu mu...ko je prvi počeo" Dejana Dukovskog, Fakultet dramskih umetnosti Beograd odigraće "Pošto gvožđe" Bertolda Brehta, dok će se Akademija umetnosti u Novom Sadu predstaviti komadom "Dok čekamo Godoa", po kultnoj drami Semjuela Beketa. 

Sve predstave se takmiče za nagradu u četiri kategorije - najbolja predstava, najbolja režija, najbolja ženska i najbolja muška uloga, a ovogodišnji žiri čine glumica Anica Dobra, reditelj Nikita Milivojević i scenarista Maja Todorović. 

Festival se završava večeras dodjelom nagrada i proglašenjem pobjednika. Generalni pokrovitelj manifestacije je Naftna industrija Srbije. 

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник