Zbog njega došli

Kontroverzni francuski pisac nije došao na festival, publika protestovala

10:29, 08.06.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Kontroverzni francuski pisac Mišel Uelbek, koji je trebalo da bude glavna zvijezda festivala "Krokodil", nije došao u Beograd, a dio publike, koja ga je očekivala, iz protesta je napustila salu.

Organizator Vladimir Arsenijević je na otvaranju festivala publici pročitao dva mejla koja je poslao Mišel Uelbek. 

Francuski pisac naveo je u prvom mejlu da je četiri sata bio zarobljen u avionu, u kom je došlo do pobune putnika. 

U drugom mejlu posvećenom publici, Uelbek je istakao da mu je žao što nije mogao da dođe, ali da mu je drago što je prisustvovao sceni pobune, jer ga je to, kako je naveo, podsjetilo na francuske "žute prsluke", prenose beogradski mediji. 

Uelbek je trebalo sinoć da stigne u Beograd, međutim, to se nije dogodilo zbog kvara na avionu. 

Jedan od najprovokativnijih pisaca današnjice je trebalo da govori o sebi, svom stvaralaštvu i svom kompleksnom odnosu s Francuskom. 

Uelbek je prije četiri godine objavio roman "Pokoravanje", koji je Francuskoj prognozirao islamsku budućnost, a objavljen onoga dana 2015. godine, kada se desio teroristički napad na satirični časopis "Šarli ebdo". 

U romanu "Serotonin", koji je pisao uoči protesta "žutih prsluka" u Francuskoj, Uelbek se suprotstavlja političarima koji se ne bore za interese svog naroda, ali su spremni da daju život kako bi odbranili svoje lične poslove.