Pokrovitelj Željka Cvijanović

Koncert u čast Jadranke Stojaković

  • 21.04.2019. 14:13

Pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović večeras će biti održan koncert u čast proslavljene kantautorke Jadranke Stojaković.

Koncert će biti održan na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske, s početkom u 20.00 časova, a suorganizator je Ambasada Japana, zemlje u kojoj je Stojakovićeva živjela i radila od kraja osamdesetih godina.

Koncertu će prisustvovati predsjednica Srpske Željka Cvijanović i ambasador Japana u BiH Hidejuki Sakamoto.

Ulaz na koncert je besplatan.

Publici u Narodnom pozorištu Republike Srpske će svirati grupa B – COME (izvođači na tradicionalnim japanskim instrumentima).

Specijalni gost koncerta je Etno grupa Trag.

Inače u subotu, 20. aprila, japanska delegacija na čelu sa ambasadorom posjetila je grob Stojakovićeve u Banjaluci, zajedno sa muzičarima iz ove zemlje koji su radili sa njom.

U nedjelju, 21. aprila, u 11.00 časova na Univerzitetu u Banjaluci je održana radionica u čijem radu su učestvovali japanski muzičari zajedno sa etnomuzikolozima iz Srpske.

Kantautorka Jadranka Stojaković preminula je početkom maja 2016. godine u Banjaluci, nakon duge i teške bolesti. Rođena je 24. jula 1950. godine u Sarajevu, gdje je i počela svoju jedinstvenu muzičku karijeru. Tokom kasnih 1970. godina počela je da obrađuje pjesme Alekse Šantića i Desanke Maksimović u novom muzičkom aranžmanu. Karijeru je počela u Sarajevu, a njen prvi solo nastup bio je 1973. godine na Omladinskom festivalu u Subotici sa pjesmom “Ti ne znaš gdje živi on”, što je i njen prvi objavljen singl, i to za RTS. Često je pjevala prateće vokale, kao i 1981. godine na Evroviziji, kada se za Jugoslaviju takmičio Sead Memić Vajta. Radila je i primijenjenu muziku za televiziju, a napisala je i uvodnu temu 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine. Od 1988. godine živjela je u Japanu, do povratka u BiH 2012. godine. Među njenim najpoznatijim pjesmama su “Sve smo mogli mi”, “Što te nema” i “Ima neka tajna veza”. Posljednje dvije godine života provela je u Domu za starije osobe “Ivan Pavao Drugi” u Banjaluci.

(banjaluka.fun)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)