Narodno pozorište RS

"Kolubarska bitka" na Velikoj sceni

  • 07.12.2018. 12:41

U srijedu 12. decembra u Narodnom pozorištu Republike Srpske gostuje Pozorište Prijedor sa predstavom "Кolubarska bitka". Predstava će biti izvedena na Velikoj sceni sa početkom u 20.00 časova.

Kolubarska bitka nije dramska predstava, nego multimedijalni performans. Suštinski zasnovan na romanu "Vreme smrti", Dobrice Ćosića, i u velikoj mjeri na dramatizaciji Borislava Mihajlovića Mihiza, predstavlja doprinos evrospkoj proslavi stogodišnjice kraja Velikog rata. 

U Velikoj Britaniji ovom događaju se pridaje veliki značaj. Video projekcija, praktično neizostavni element savremenog pozorišta, emituje kadrove dokumentarnih filmova RTS-a i Bi Bi Si-ja, kao i obilje autentičnih fotografija tog doba, čime pojačava vizuelne senzacije na sceni i dopunjuje minimalističko scenografsko rješenje. 

Multimedijalni performans je tip pozorišta koji zahtijeva kolektivnu igru, snažne vizuelne i audio slike i dramaturgiju svjetla. Publika je dio predstave koja ima svoju ulogu. Ovaj umjetnički izraz u Americi postoji još od 1960. godine.