Komemoracija Mileni Dravić

Kolege i prijatelji oprostili se od velike glumice VIDEO

  • 19.10.2018. 13:59

Komemoracija povodom smrti jugoslovenske dive, Milene Dravić održana je u Zvezdara teatru.

Nakon komemoracije održaće se opelo koje je zakazano u 15 časova dok je sahrana zakazana za 15:30 u Aleji zaslužnih građana, pored supruga Dragana Nikolića.

Na komemoraciju pristigao je veliki broj kolega i prijatelja kako bi se posljednji put oprostili sa Milenom. Na njihovom licu vidjela se velika tuga i gubitak koji je nenadoknadiv.

Među prvima stigli su Seka Sablić, Tanja Bošković, Mima Karadžić, Kaća Žutić, Dejan Lutkić, Miodrag Krivokapić, Radoš Bajić, Vojin Ćetković, Lena Bogdanović, Ljiljana Dragutinović, Dragan Bjelogrlić, Petar Božović, Branimir Brstina, Dragana Mićalović...

U prvom redu sjedila je porodica, a sala je bila preplavljena brojnim kolegama koji su došli da odaju počast glumici od koje je svako od njih imao šta da nauči.

Komemoracija je počela minutom ćutanja, a zatim su pustili film o Mileninom životu.

Komemoraciju je otvorio Dušan Kovačević. 

 

"Ako ste se rodili sa velikim darom za glumu i izuzetnom ljepotom vaše ime je Milena Dravić, i to se jednom dogodilo prije 78 godina i nikad više. A samo prije 10 mjeseci na ovoj istoj sceni koja je nazvana po Mileninom prijatelju i partneru u mnogim filmovima, Danilu Bati Stojkoviću, Milena je nagrađena Dobričinim prstenom, i bila je istinski srećna. Tada je rekla da joj Zvezdara teatar srce i duša. To ćemo zauvijek pamtiti i uklesaćemo u naše pozorište te riječi. Nije bilo ljepšeg i dostojanstvenijeg para od nje i Dragana. Danas dvije i po godine od njihovog rastanka sastaće se ponovo na mjestu koje postoji za najveće ljubavi kakva je bila njihova. Život je bol i mi se privikavamo na bol, al boli. Tako je bilo i kad je Milena otišla. Zato danas imamo snage samo za dvije riječi: Zbogom, Milena", rekao je Dušan Kovačević.


Nakon Dušana na pozornicu je izašla Seka Sablić, Milenina kuma. Ona nije mogla da zadrži suze, jedva je govorila.

"Ostaje nam samo da se ponosimo što je bila naša, što je publika obožavala od prvog dana pa sljedećih 50 i više godina, što je bila neodoljiva u komediji, moćna u drami, što je prešla granicu a nije otišla, što je bila dobra, iskrena i draga, dobar prijatelj...Hrabra jer se borila sa strašnim bitkama za Draganovim životom, pa onda za svojim. Obe bitke je izgubila. Sigurna sam da njena duša ide ka nekom svitanju. Sa mnogo ljubavi i poštovanja i tuge ja samo mogu sada da kažem: Zbogom Milena, za sad", rekla je Seka.


Svoj oproštajni govor održala je i Anica Dobra koja takođe nije mogla da zadrži suze.

"Željela sam da te vidim ali već si otputovala kada sam ja doputovala... Koliko slika i priča vezanih za tebe. Kad sam tek počinjala da se bavim glumom ti si već bila neprikosnovena filmska zvijezda. I onda sam te jednog dana srela na nekom snimanju i pozorištu, nekako sve u isto vrijeme i onda sam upoznala pravu Milenu... Toplu, nježnu, neposrednu... za tren se sve potpuno promijenilo. Bila si mi tako važna. Sjećam se naših razgovora u jedan noću. Pričale smo o tome kako čovek biti, o tebi, meni, o danu, o tvom televizoru koji te je nervirao jer se mijenjao kanal sam, a u stvari to je bio Gaga iz druge sobe. Htjela si da mi daš fotografije na kojima smo zajedno. Nisam htjela pa gdje bi ti otišla neka budu kod tebe. Ali sve se desilo za tren. I sada stojim ovde odakle ne mogu da te zovem da ti kažem da sam ipak uzela te fotografije i da ne brineš. Ima jos mnogo stvari koje bih htjela da joj kažem. Nikada joj nisam rekla da je volim, voljela sam je. Ona je jedina i neponovljiva...nadam se da sada sve znas", rekla je Anica kroz suze.


Od glumice se oprostio i Vojin Ćetković. On je ispričao jednu anegdotu sa snimanja.

"Pirot 2002. godine. Dan pred početak snimanja filma. Ugledam Milenu Dravić. Pitam je stidljivo da popijem kafu. Kaže, dolazi za pola sata. Pitam na recepciji šta se događa. Dobro, ja čekam, čekam i čekam. Vraća se ona, temperatura na istom podeoku. Da sednemo kaže. Da sednemo! Milena, moram da te pitam zašto kupuješ sve one stvari. Zato Vojine što je to sad moj dom, zato što ću u njemu da provedem mesec dana i hoću da spavam na svom dušeku i jastuku. Provela sam veći deo na snimanjima, po hotelima, i bilo bi odgovorno prema tom vremenu, prema mom životu da se nisam dobro osećala. Milena se useljava, Milena se zauvek uselila u naše živote! Donela je svoje zavese, lustere, filmove, marame, svoju dobrotu, svoje plave oči i sve nam je ostavila", rekao je.


Glumac Branislav Petrić takođe je održao potresan govor. On se prisjetio koliko je Milena bila dobra glumica, ako je samo ona mogla da iznese neke uloge, ali i otkrio da je Milena najbolje umjela da opsuje tako sočno.

"Milena je otišla u legendu! Došla je tvoja barka, Milena moja, i odvela te u legendu!", rekao je on.

Na kraju komemoracije čula se pjesma Arsena Dedića "Milena" uz gromoglasan aplauz koji je trajao više od deset minuta i suze na mnogim licima!


Milena Dravić preminula je 14. oktobra u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa u 79. godini.

Milena se tamo nalazila na liječenju, posljednjih dana joj je bilo loše, ljekari su sve pokušali, ali nije bilo spasa. Prije dvije i po godine ostala je bez supruga Dragana Nikolića i od tada se borila sa bolešću. Ovog ljeta je boravila u Puli, Herceg Novom i na Paliću gdje je promovisana monografija o njoj. Jedna je od najvećih glumica koje su Srbija i Jugoslavija imali.


Milena Dravić rođena je 5. oktobra 1940. u Beogradu.

Filmska, pozorišna i televizijska glumica, slovi za najveću divu na prostoru bivše Jugoslavije.

Jedini je dobitnik glumačke nagrade na prestižnom Kanskom festivalu na ovim prostorima. Nagrađena je za ulogu u filmu "Poseban Tretman" Gorana Paskaljevića po scenariju Duška Kovačevića.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.