"Kočićev zbor" u redukovanom izdanju

15:41, 31.07.2020.
Izvor: ATV
Zbog aktuelne epidemiloške situacije, "55. Kočićev zbor", biće održan u znatno redukovanom izdanju, a usljed aktuelnih ograničenja javnih okupljanja, ove godine će izostati tradicionalno narodno zborovanje u Stričićima i bodljavina bikova, odlučeno je na današnjoj sjednici Organizacionog odbora.

Kako je istaknuto, zborovanje u Stričićima otkazano je zbog aktuelne zabrane javnih okupljanja po kojoj nije moguće organizovati javno okupljanje više od 50 osoba, a iz istog razloga, neće biti održana ni svečana akademija ove manifestacije.

Odlukom Organizacionog odbora, "Kočićev zbor" će ove godine, u periodu od 24. do 30. avgusta, biti obilježen nizom, manjih, kulturnih događaja, kojim će biti evocirano sjećanje na najvećeg književnika sa ovih prostora.

Manifestacija će biti otvorena 24. avgusta, u 20.00 časova, u parku "Petar Kočić", izložbom pod nazivom "Kočić i njegova porodica u fotografijama", autora Zorana Pejašinovića.

Idući dan, 25. avgusta, u parku će, u 20.00 časova, biti organizovano "Veče besjedništva", na kojem će besjediti studenti iz Banje Luke, Bijeljine i Istočnog Sarajeva, dok je za 26. avgust u Muzeju RS, sa početkom u 19.30 časova, planirano otvaranje izložbe kolekcije nakita "Tragovi", autora Sanje Bajić. Iste večeri, u 20.00 časova, u parku "Petar Kočić" biće održano "Veče satire", u organizaciji Udruženja književnika RS.

U četvrtak, 27. avgusta, u 11.00 časova, u Stričićima će biti otvorena uređena kuća Petra Kočića, a istog dana, u 20.00 časova u parku "Petar Kočić" planirano je "Veče drame". Takođe, 27. avgusta će biti položeni vijenci na spomenik poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Prema utvrđenom programu, u petak, 28. avgusta, u 20.00 časova u parku "Petar Kočić" biće uručena nagrada "Zmijanjče", koje je ove godine pripala učenici OŠ "Georgi Stojkov Rakovski" Jani Brkić.

U subotu, 29. avgusta, gradonačelnik Igor Radojičić svečano će uručiti "Kočićevu nagradu" književniku Nenadu Grujičiću, a istog dana u 20.00 časova biće otvorena izložba sa prošlogodišnje likovne kolonije.