Ko prvi ukrade Benksija, njegov Benksi

14:38, 18.11.2019.
Izvor: Agencije
Britanski umjetnik Endi Link tvrdi da je Benksijeva skulptura "Pijanac", koju će aukcijska kuća "Sotbi" ponuditi ove sedmice na prodaju, ukradena od njega i da se prodaje ilegalno.

"Pijanac" je, inače, Benksijev odgovor na Rodenovog Mislioca, ali njegov čovjek izgleda kao neko ko se poslije veće količine alkohola skljokao na stolicu, a na glavi mu stoji saobraćajni čunj.

Skulptura se pojavila na malom trgu kraj Šaftsberi avenije u centralnom Londonu još 2004. godine i postavljena je bez bilo kakve dozvole gradskih i urbanističkih vlasti, kao i svi ostali Benksijevi radovi.

Ubrzo je skulpturu sa postolja "kidnapovao" Endi Link, umjetnik koji predvodi "podzemnu globalnu mrežu aktivista" pod nazivom "Art Kieda" čiji je cilj da uzdrmaju savremenu umjetnost.

Policiji je prijavio svoj pronalazak i tražio otkupninu od Benksija, koji mu je umjesto traženih 5.000 funti ponudio dvije funte da kupi kanticu benzina i spali skulpturu. Link je odlučio da "Pijanca" zadrži u svojoj bašti.

U decembru 2015. godine Link je sa svojom ekipom vratio Pijanca na prvobitu lokaciju, ali ga je postavio na toalet šolju sa vodokotlićem, a policiji je, navodno, prijavio da mu je neko odnio skulpturu iz dvorišta dok je bio odsutan.

Kada je aukcijska kuća Sotbi u svom jesenjem katalogu za prodaju djela savremene umjetnosti objavila i Benksijevu skulpturu "Pijanca", odredivši joj početnu cijenu na milion evra, Link se oglasio tvrdeći da je skulptura njegova.

U "Sotbiju" kažu da imaju zakonsko pravo da skulpturu ponude na aukciji i da su kontaktirali nadležne u policiji kao i nadležne u registru za nestala umjetnička djela.

U podacima o vlasništvu Sotbi navodi da je djelo preuzeto, što znači da su Benksi ili njegovi saradnici preuzeli skulpturu od Linka. U katalogu je ipak navedeno da je djelo pod nejasnim okolnostima pronađeno u skladištu Art Kieda.

Benksijevi pravni zastupnici odbili su da komentarišu ovaj slučaj, a policija tvrdi da se o ovoj statui ne vodi bilo kakva istraga.