Kritika i publika se slažu

Kan 2019: Zlatna palma južnokorejskom "Parazitu", Tarantino ostao praznih šaka

  • 27.05.2019. 11:33

Ovogodišnji Kanski filmski festival ostaće upamćen po pobjedi južnokorejskog sineaste Bong Džun Hoa i njegovog filma "Parazit", za koji su glasali svi članovi žirija, kao i zbog činjenice da Kventin Tarantino, veliki favorit prije ceremonije dodjele nagrada, nije dobio nijedno priznanje.

Bong je, prema navodima kritičara, za svoju mračnu, ali duhovitu priču o bogatima i siromašnima dobio velike aplauze i kritike, i publike. 

Činjenica da su svi članovi žirija, predvođeni uglednim meksičkim sineastom Alehandrom Gonzalesom Injarituom, glasali da upravo ovaj film dobije "Zlatnu palmu" pokazuje da je Bongov film ostvarenje koje je zaslužilo, ne baš tako čestu čast, da bude izabrano "aklamacijom", odnosno jednoglasno. 

Obično su na velikim festivalima nagrade rezultat kompromisa onih koji odlučuju i nije čest slučaj da svi članovi žirija imaju isto mišljenje. 

Samo su ugledni režiseri i veliki filmovi - pobjednici u Kanu - bili izabrani jednoglasno, poput "Prisluškivanja" Frensisa Forda Kopole ili srpskog filma "Andergraund" Emira Kusturice. 

Filmski časopisi komentarišu da nije iznenađenje što je jedna od vodećih nagrada dodijeljena ženi, ovoga puta francusko-senegalskoj režiserki Mati Diop. Riječ je o filmu "Atlantis", koji govori o migrantima. 

Žene su decenijama bile veoma malo zastupljene u zvaničnom programu najveće svjetske filmske smotre i u dodjeli nagrada. 

Braća Žan-Pjer i Luk Darden osvojili su novu nagradu u Kanu, pa, osim dvije "Zlatne palme", sada imaju i nagradu za režiju za ostvarenje "Mladi Ahmed". 

Riječ je o priči o dječaku muslimanskog porijekla koji živi u Belgiji i pada pod uticaj propagadne sa intereneta i ostrašćenog vjerskog vođe, koji ga instrumentalizuju za svoje namjere. 

Filmovi Dardenovih su uvijek jake socijalne priče, režirane "u pokretu". 

Nagrađen je i Brazilac Kleber Mendonsa Filjo za film "Noćna lista" o sukobu lokalnih mještana i (američke) bande koja teroriše mjesto. 

Antonio Banderas je, za kritiku očekivano, najbolji glumac u sjajnom filmu Pedra Almodovara "Bol i slava", a još jedna žena - glumica Emili Bičem, osvojila je glavnu nagradu za ulogu u futurističkom filmu DŽesike Hosner "Mali DŽo". 

Selin Skjama dobila je nagradu za scenario za film "Portret djevojke na vatri". Ovaj film je dugo važio za jednog od favorita za najveću nagradu. 

Nije zaboravljen ni Elija Sulejman, redovni kanski učesnik. On je dobio specijalnu nagradu žirija i prvu nagradu filmske kritike FIPRESCI za film "To mora biti raj". 

Od filmova na koje su tipovali kritičari i gledaoci bez nagrade su ostali samo Ken Louč i Kventin Tarantino. 

I dok se zaboravljanje Loučovog filma "Izvinite, nedostajali ste nam" može objasniti činjenicom da ovaj autor već ima dvije "Zlatne palme" i druge nagrade u Kanu /do treće "Palme" još niko nije došao/, Tarantinovo izostavljanje sa spiska dobitnika šokiralo je, prije svega, anglosaksonske medije. 

Tarantinovu odu velikoj fabrici filmskih snova "Bilo jednom u Holivudu" kritika je dočekala euforično, predstavljajući ga kao velikog favorita ovog festivala. 

Priča o zlatnom dobu Holuvuda dopala se na zvaničnoj projekciji i publici koja je, kako su pisali ugledni zapadni filmski portali, aplaudirala Tarantinu i filmskoj ekipi "tačno šest minuta". 

Međutim, Alehandro Gonzales Injaritu, predsjednik žirija, a očigledno ni ostali članovi, nisu bili inpresionirani novim Tarantinovom ostvarenjem i potpuno su ga izostavili iz podjele nagrada. 

Ovogodišnji Kanski filmski festival ipak je nagradio dobre filmove, smatra najveći broj kritičara uglednih svjetskih listova, a kvalitet zvaničnog programa ocjenjuju kao veoma visok. 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.