YouTube cenzuriše pjesmu Beogradskog sindikata "Sviće zora" posvećenu litijama

  • 21.02.2020. 16:49

Srpska muzička grupa "Beogradski sindikat" saopštila je da ih korporacija "YouTube" cenzuriše jer nisu postavljeni na trending listu ovog kanala, iako su samo prvog dana po objavljivanju pjesme "Sviće zora" /koja je postala nezvanična himna litija u Crnoj Gori/ imali više od 500.000 pregleda.

"Nismo postavljeni na trending listu, a sve sa ciljem smanjivanja broja pregleda. Nakon toga smo svakodnevno uočavali kako se broj pregleda rapidno usporava, a vrlo često i smanjuje. Kao dokaz tome dostavljamo fotografije na kojima se to jasno vidi", navedeno je u saopštenju.

Iz "Beogradskog sindikata" istakli su da, nakon što je pjesma prešla milion pregleda, u periodu od ponoći do 12.00 časova broj pregleda je prema algoritmu "YouTube" bio svega 500, iako je "prosjek pregleda u tom istom periodu do sada iznosio 50.000".

Oni su poručili da pjesmu "Sviće zora" svakako nisu radili zbog broja pregleda i trendinga, te da je to i jedan od razloga zbog kog su sve vrijeme ćutali o tome šta se dešava.

"Međutim, kako je ovakvo ponašanje `YouTube-a` više nego skandalozno, sa ciljem da se javnost, a pogotovo mladi, informišu o postojanju cenzure na internetu, bili smo primorani da reagujemo. Očigledno je da isti oni koji u javnosti konstantno nastoje da umanje broj prisutnih građana na litijama širom Crne Gore, sada smanjuju i broj stvarnih pregleda pesme `Sviće zora`, a korporacija `YouTube` im to omogućava", zaključeno je u saopštenju.

Grupa "Beogradski sindikat" već je ranije bila izložena cenzuri "YouTube-a".

U oktobru 2018. godine zabranjeno je emitovanje pjesme "Dogodine u Prizrenu", koju su zajedno izveli članovi ove grupe i ženske Etno-grupe "Trag", a koja je posvećena svim nevinim žrtvama na Kosmetu.