Jovan Sterija Popović - Osnivač srpske drame i komediograf

  • 13.01.2021. 07:49

Srpski pisac Jovan Sterija Popović /1806-1856/, prvi srpski komediograf koji je ismijavao mane tadašnjeg društva, naročito pomodarstvo, pokondirenost i nadriučenost, rođen je na današnji dan 1806. godine.

Iako mnogi teatrolozi smatraju Steriju osnivačem srpske drame, on je mnogo važniji kao komediograf jer se tu ogledao njegov književni talenat.

Komedije "Laža i paralaža", "Tvrdica", "Pokondirena tikva", "Zla žena", "Ženidba i udadba", "Kir Janja", "Rodoljupci", "Beograd nekad i sad" - i danas su redovne na repertoarima srpskih pozorišta.

Poslije završenih studija prava u Kežmarku u Slovačkoj, Sterija je radio kao advokat u rodnom Vršcu, potom je prešao u Srbiju i postao profesor prava na Liceju, prvo u Kragujevcu, pa u Beogradu.

Kao načelnik Ministarstva prosvete Srbije obavio je pionirski rad u organizovanju školstva, pokrenuo inicijativu za osnivanje Srpske akademije nauka i umetnosti, Narodne biblioteke i Narodnog muzeja.

Jovan Sterija Popović učestvovao je u organizovanju prvog beogradskog teatra, koji je otvoren izvođenjem njegove tragedije "Smrt Stefana Dečanskog".

Na početku je pisao pod uticajem Lukijana Mušickog i Milovana Vidakovića, ali je "Romanom bez romana" napustio romantičarsku i avanturističku književnost.

U komediji, smatraju kritičari, Sterija je nadmašio sve što je u srpskoj književnosti napisano prije njega.

On je pisac sa velikom književnom kulturom i prvi je objektivno i kritički posmatrao savremeni život srpskog društva.

U okviru obilježavanja 150 godina od rođenja i vijeka od smrti Jovana Sterije Popovića u Novom Sadu je 1956. godine osnovan festival "Sterijino pozorje".

I danas, ovaj festival, na kome pozorišta iz zemlje i inostranstva učestvuju sa djelima srpskih i stranih pisaca, važi za najznačajniju pozorišnu manifestaciju u Srbiji. 

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.