Pale 

Japanski vajar izradio skulpturu Starine Novaka

  • 21.08.2019. 18:02

Skulptura najpoznatijeg srpskog hajduka Starine Novaka postavljena je danas na Palama, a izradio ju je japanski vajar Kota Sakai u okviru 17. "Art simpozijuma Jahorina".

Osnivač i umjetnički rukovodilac "Art simpozijuma Jahorina" Lazo Savić rekao je da je riječ o skulpturi postavljenoj u paljanskom parku koja je visoka 148 centimetara, a široka 83. 

"Simpozijum je trajao 15. do 24. jula. Japanac, koji je i profesor na Akademiji u Japanu, nije mogao u tom periodu da završi figuru, ali je ostao na Palama narednih 10 dana i nakon vrijednog rada uspio da je privede kraju", istakao je Savić, te dodao da je kompletna skulptura rađena u jasenu. 

Prema njegovim riječima, skulptura je zaštićena od vremenskih nepogoda iako bi je trebalo održavati svake godine i obnavljati zaštitu. 

"Najbolje bi bilo kada bi napravili neku nadstrešnicu kako ne bi bilo snijega na njoj", dodao je Savić. 

On je rekao da je skulptura Starine Novaka postavljena u paljanskom parku jer je pogled usmjeren prema takozvanoj "Novakovoj pećini" koja se nalazi na Romaniji. 

Savić je izrazio veliko zadovoljstvo jer građani već prilaze i fotografišu se pored skulpture. 

Sakai, koji je ove godine drugi put učestvovao na Koloniji, rekao je da je ovo prvi put da pravi nešto ovakvog tipa jer je praktičar figurativne umjetnosti. 

"Uglavnom pravim figure životilja, biljaka, japanskih djevojaka, ali nikada epskih ličnosti kao što je Starina Novak iz meni nepoznate kulture kao što je srpska", istakao je Sakai i dodao da su paljanski kraj i ljudi na njega ostavili veliki utisak koji se manifestovao kroz njegov rad. 

Starina Novak bio je jedan od najpoznatijih srpskih hajduka koji je kasnije postao vojskovođa u službi vlaškog kneza Mihajla Hrabrog. 

U srpskoj i rumunskoj kulturi i danas se slavi kao narodni junak i oslobodilac, zbog brojnih ratnih uspjeha protiv Turaka na području današnje Srbije, Republike Srpske, Rumunije i Bugarske. 

Starina Novak je istorijska ličnost druge polovine 16. vijeka, porijeklom iz Poreča kod Smedereva, a pobjegao je u hajduke zbog zuluma. Tradicijsko stanište hajdučke družine Starine Novaka je gora Romanija kod Pala.

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок