Doboj

Izložba u znak sjećanja na novinara Bogdana Tirnanića

  • 24.03.2019. 19:34

Decenija bez nedostižnog i neprevaziđenog novinarskog maga Bogdana Tirnanića motivisala je bibliotekara Dragana Mićića da se na svojstven način prisjeti Tirketa. 

Izložbeni prostor dobojske biblioteke u kojoj radi, ispunio je fotografijama, knjigama, isječcima iz novina. Građu o velikanu, koju je podijelio sa sugrađanima, godinama je skladištio u kući i u srcu.

"U NIN-u sam ga pratio od 1986. retroaktivno poslije i starije tekstove iz 70ih. Tirke je bio nesvršeni gimnazijalac, ali čovjek za koga je Matija Bećković rekao da njegova pismenost nije od ovog sveta“, kaže Dragan Mićić, autor postavke.

Kulturološko dokumentarna postavka na 20 panoa prikazuje reprodukcije fotografija, faksimile tekstova. Kolumne u formi originalnih isječaka su na tri oglasne table,u 12 vitrina bibliotečka građa. I nedovoljno riječi o Tirketu.

"On je čovjek bio enciklopedija u svakoj oblasti, ako priča o sportu niko s njim nije mogao da se poredi, ako priča o filmu bio je nenadmašan, o knjigama, nenadmašam, o politici nema oblasti na svijetu io kojoj Tirke nije znao sve“, kaže Ljubomir Kaišarević. 

"I svi su ga cijenili, i svi su ga uvažavali, i svi su ga rado prihvatali u svojoj sredini i svi su cijenili ono što on napiše, pa čak i kad ih kritikuje“, kaže Slobodan Puhalo novinar.

I sve to nonšalatno, samo njemu svojstveno. Oštrog pera i britkog jezika, kažu savremenici koji su stasavali uz njegove tekstove. Dodaju da je bio i ostao nedostižan. Dio onoga što je ostavio pokoljenjima posjetioci biblioteke mogu da vide do kraja maja.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.