Izložba "Ruža u mećavi" stigla u Trebinje

  • 11.09.2020. 21:44

Izložba fotografija "Ruža u mećavi" autora Zorana Pejašinovića koja govori o životu i djelu jednog od najistaknutijih srpskih pisaca Petru Kočiću otvorena je večeras u galeriji Kulturnog centra u Trebinju.

Autor izložbe Zoran Pejašinović kaže da ova izložba svjedoči o znamenitom piscu i narodnom tribunu Petru Kočiću, o životu, njegovoj supruzi Milki, njihovoj djeci i unučadima.

"Ovo je jedna priča koju darujemo vama, o čovjeku o kome je vaš Jovan Dučić lijepo govorio. I Dučić i Kočić su naši, a meni je tako drago što Kočić pohodi Dučićevo Trebinje", dodao je Pejašinović.

On je zahvalio svima koji su pomogli da ova izložba nastane, a to su Univerzitetska bilioteka Republike Srpske, Arhiv Srpske i republičko resorno ministarstvo, ali i onima koji su pomogli da ova izložba dođe u Trebinje, preduzeću "Elektroprivreda Republike Srpske", Kulturni centar Trebinje i gradonačelniku Mirku Ćuriću.

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković kaže da je veoma značajno to što je ova izložba stigla i pred trebinjsku publiku pogotovo u toku trajanja kampanje "Čitajmo zajedno" koju je pokrenulo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

"Cilj ove naše kampanje i jeste da promovišemo velikane poput Kočića, Dučića, Ćopića, Andrića. Naša obaveza je da srpskim velikanima damo mjesto koje zaslužuju", kaže Đakovićeva.

Ona je istakla da ne postoji skoro ništa što nije rečeno ili zapisano o životu i djelu pisca Petra Kočića te da se iz njegovih djela može dosta toga naučiti.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je, otvarajući izložbu, da je čast i zadovoljsto što je ova izložba stigla do Trebinja.

"Ova izložba za nas nosi simboliku, spoj cvjetne Hercegovine i snježne Krajine, spoj dva štita, dva savremenika, dva zlatna slova srpske književnosti i u prozi i u pjesmi, a to su Dučić i Kočić", dodao je Ćurić.