Višegrad

Izložba radova "Moderna"

15:12, 17.01.2020.
Izvor: Srna
U galeriji Lubarda u Andrićevom institutu otvorena je izložba radova remek-djela srpske moderne pod nazivom "Moderna" iz kolekcije Kuće legata, čiji je autor Dina Pavić.

Izložbu je otvorio v.d. direktora Kuće legata Filip Brusić Renaud koji je istakao da Kuća legata treći put gostuje u Andrićgradu.

"Ovom izložbom Kuća legata obilježava 15 godina svog postojanja. Mi smo osnovani sa zadatkom da se staramo o legatima i zbirkama koje su gradu Beogradu poklonili njegovi građani i umjetnici", rekao je Renaud.

Izloženi su radovi Petra Lubarde, Milana Konjovića, Marka Čelebonovića, Olge Јevrić, Olge Јančić, Milene Јeftić Ničeve Kostić, Koste Bogdanovića, Ljubice Cuce Sokić, Milenka Šerbana, Save Šumanovića, Petra Dobrovića, Riste Stijovića i Nedeljka Gvozdenovića.

Autor izložbe Dina Pavić rekla je da su izložena 23 rada umjetnika koji predstavljaju dio kolekcije Kuće legata, pod tematikom moderne.

"Izložba ima dvostruki značaj, da predstavi sve bogatstvo savremene umjetnosti 20. vijeka koju baštini Kuća legata i da ukaže na tradiciju poklanjanja koju su njegovali zaslužni građani," istakla je Pavićeva.

Publika u Višegradu će do 25. februara imati priliku da vidi najznačajnije autore srpske moderne.

Rukovodilac galerije Lubarda Gorica Ćećez rekla je da izložba predstavlja dio likovnog programa filmskog i muzičkog festivala Kustendorf i da upotpunjuje misiju kojom se festival rukovodi već 13 godina.

"Ova izložba je još jedna u nizu izuzetnih izložbi koje su plod saradnje dvije ustanove i njen značaj je u tome jer obuhvata cijeli jedan umjetnički pravac u čijem okviru su stvarali neki od najznačajnijih umjetnika srpske likovne scene", navela je Ćećez.

Izložbu su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Sekretarijat za kulturu grada Beograda i Andrićev institut iz Višegrada.