Bijeljina

Izložba fotografija "Ratni foto-reporter Rista Marjanović"

  • 26.01.2020. 12:34

Izložba fotografija "Ratni foto-reporter Rista Marjanović" o prvom zvaničnom foto-reporteru i ratnom izvještaču srpske Vrhovne komande u balkanskim i Prvom svjetskom ratu otvorena je u Muzeju Semberije.

Njegove fotografije postale su ikone stradanja srpskog naroda u Velikom ratu, a Marjanović je bio izuzetan fotoreporter koji je stvarao u periodu od 1910. do 1960. godine. Nosilac je titule "ekselencija fotografije".

"Napravili su popis čitavog materijala i tom prilikom evidentirali 8.542 snimka koje je Rista Marjanović ostavio svom narodu u nasledstvo. Od toga je 500 snimaka vezanih za Prvi svjetski rat, zbog čega je i najznačajni, baš zbog toga što je u 1. svjetskom ratu bio angažovan direktno od naše vojske, zajedno sa vrhovnom komandom. Najpre da snimi početak rata, povlačenje preko Albanije, i dolazak do Krfa. A, onda je opet na prijedlog naše Vlade otišao najpre u Pariz, onda u London pa u Njujork. Izlagao fotografije na svesavezničkim izložbama", rekla je Snežana Negovanović, jedan od autora izložbe.

Postavka je pripremljena u saradnji sa porodicom Marjanović, u okviru obilježavanja stogodišnjice pobjede u 1. svjetskom ratu. U Muzeju Semberije hronološki je raspoređena na zidovima pa tako počinje od same mobilizacije, preko bitaka velikog rata pa do povlačenja srpske vojske i Vlade na Krf, kaže direktor te ustanove.

"Otvaramo i predstavljamo samo jedan segment, nekih 130 slika koje govore o 1. svjetskom ratu, direktno sa lica mjesta, direktno sa poprišta i bojišta i mislim da je izložba impresivna, i ona je organizovana prvi put povodom 100 godina od završetka 1. svjetskog rata. Evo, stigla je i kod nas, na naše zadovoljstvo svih naših sugrađana i onih koji dolaze u naš muzej. Mislim da je ovo zaista velika i značajna izložba", istakao je Momčilo Koprivica, direktor Muzeja Semberije.

Izložba će svim posjetiocima Muzeja Semberija biti dostupna do 22. februara. Za ovu ustanovu ova godina je višestruko značajna, s obzirom da u njoj obilježavaju značajan jubilej – 50 godina postojanja i rada.

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.