Osude

Hrvati ocrnili film "Toma": Bjela imitira Kusturicu, glumci su kao mrtvaci iz Sabirnog centra

  • Извор: Курир
  • 20.10.2021. 08:17

Iako je širom regiona film "Toma" Dragana Bjelogrlića dočekan sa velikim ushićenjem i pozitivnim kritikama, Hrvati nisu oduševljeni najnovijim ostvarenjem o našem legendarnom pjevaču Tomi Zdravkoviću.

Poznati hrvatski teolog i filmski kritičar Željko Porobija, koji je odgledao film u Beogradu, nazvao je ovo ostvarenje neozbiljnim i neobaveznom zabavom, koja nema mnogo veze sa stvarnošću.

Porobija smatra da je "Toma" "patetično igranje s nostalgijom za vremenima kad smo bili srećniji i kad je muzika bila bolja". Kritičar je, pored glume, žestoko opleo i po maskama u filmu, za koje tvrdi da su odvratne.

- Ono što će vam prvo upasti u oči jesu naročito loše (tačnije, odvratne) maske, zbog kojih glumci mahom izgledaju kao oni mrtvaci iz kultnog "Sabirnog centra" - navodi on, pa nastavlja:

- Reditelji se malo igraju paralelnog vremena (u čemu znaju biti dosadni), a ponekad ih hvata i želja da imitiraju Kusturicu, pa se pojavljuje mistični lik neke mlade Romkinje, čije značenje saznajete na kraju filma (i dodatno ga čini patetičnim) - dodaje autor teksta na portalu Index.hr.

Porobija hvali izbor glavnih glumaca u filmu, osim Mirjane Karanović, koja je, prema njegovoj ocijeni, ulogu Tomine majke odigrala razočaravajuće loše. Na ovome se on u autorskom tekstu ne zaustavlja, pa iako priznaje da će film sigurno biti veliki bioskopski hit, smatra da je suština ostvarenja totalno promašena i da ovaj film jednostavno nije ozbiljno ostvarenje.

- Lik Tome Zdravkovića, inače zanimljiv za obradu, prikazan je površno i neuvjerljivo. Oni koji ga bolje znaju, pričaće vam kako je krvnički tukao svoju posljednju ženu - o čemu nema ni riječi u filmu. Ali i ovako se radi o pseudobiografskom ostvarenju u kome je priča vrlo labavo povezana sa stvarnim životom svog junaka - završava Porobija autorski tekst.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник