Handke: Volio bih da dođem za Novu godinu u Beograd

  • 13.12.2020. 09:55

Nobelovac Peter Handke izjavio je da mu nedostaje duh srpske prijestonice Beograda gdje bi volio da dođe za međunarodnu ili pravoslavnu Novu godinu.

"Htio bih da ostanem izvjesno vrijeme u Beogradu, da se družim s nekoliko mojih srpskih prijatelja. Uželio sam ih se", rekao je Handke za beogradske "Večernje novosti".

On je naveo da je u izolaciji usljed pandemije virusa korona čitao Stendala i Andrića.

"Mnogo čitam, Stendala, Andrića, svakodnevno po navici dešifrujem tekstove na starom grčkom. Ispred mene su upravo `Znakovi pored puta`. Ponekad me Andrićev dnevnik rastuži, ali ima odličan ritam", istakao je Handke.

Austrijski pisac, koji je prije oko godinu dana primio Nobelovu nagradu za književnost, proslavio je prošle sedmice u Parizu 78. rođendan. Već tri puta je u posljednjih godinu dana odgodio dolazak u Srbiju, gdje mu je objavljena nova knjiga "Drugi mač - majska povest" o osvetničkom pohodu radi ispravljanja nepravde.

Vrijeme tokom epidemije virusa korona provodi izolovan u svojoj kući u Parizu i ne prima posjete. Poručio je da je dobro. "Korona, šta je to? Istina je. Toliko traje da na trenutak sve ovo čak uspjevamo i da zaboravimo", rekao je Handke.

On je dodao i da ovo nije najpogodnija epoha za pisanje. Nobelovac je za kraj poručio da je u ovo vrijeme pandemije najvažnije misliti na sebe, svoje bližnje i čuvati se.
 

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.