Akademije nauka i umjetnosti

Handke u Banjaluci za Dan pobjede

  • 23.12.2019. 13:40

Inostrani član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) i dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu Peter Handke trebalo bi da posjeti Banjaluku za Dan pobjede - 9. maja naredne godine, najavio je danas predsjednik ANURS-a Rajko Kuzmanović.

Na Dan pobjede u Banjaluci biće održana svečana akademija na kojoj bi trebalo da govori Handke, uz predstavnike Akademije, Andrićevog instituta i Republike Srpske, odlučeno je danas na redovnoj godišnjoj Skupštini Akademije.

"Time želimo odati počast Handkeu, koji je postao član ANURS 2008. godine, prije nego član SANU. Sa Handkeom održavamo snažnu vezu, bio nam je u posjeti 2013. godine, a na vijest da je dobio Nobelovu nagradu poslali smo opširan telegram, kao i na dan prijema nagrade", izjavio je Kuzmanović novinarima.

Prema njegovim riječima, Akademija je ponosna što je Handke njen član.

"Pratili smo kako svijet reaguje na njegov izbor. Smatramo da je znatno više onih koji podržavaju i odaju puno priznanje Handkeu nego onih koji su nezadovoljni", zaključio je Kuzmanović.

Kuzmanović je istakao da je na današnjoj Skupštini utvrđen Izvještaj o radu za proteklu godinu, Program rada za narednu godinu, te usvojen Izvještaj o izvršenju budžeta za proteklu godinu i Prijeflog budžeta za narednu godinu u iznosu od 1.500.000 KM.

"Najveći dio budžeta odnosi se na štampanje Enciklopedije Republike Srpske, zatim za plate i nagrade za akademike. Značajna sredstva su izdvojena za naučno-istraživački rad, izdavanje knjiga i projekte", dodao je Kuzmanović.

On je naveo da je Izvještaj o radu vrlo bogat, jer su održali oko stotinu raznih sastanaka, konferencija, naučnih skupova, objavili oko 200 naučnih djela koja govore o akademiji, nauci i Republici Srpskoj.

"Budžet smo izvršili sto odsto, a revizija je utvrdila da smo dobro poslovali, bez bilo kakve primjedbe", dodao je Kuzmanović.

Kuzmanović je naveo da je u okviru današnje Skupštine održana i komemorativna sjednica povodom smrti potpredsjednika ANURS-a LJubomira Zukovića, jednog od utemeljivača Akademije. 

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок