Bijeljina

Gradsko pozorište Semberija počelo sa radom

  • 06.06.2020. 10:59

U vrijeme korone Gradsko pozorište Semberija iskoristilo je priliku da završi administrativni dio poslova, a polako se vraćaju i na daske koje život znače. Nakon "Komedije ometene u razvoju" za publiku pripremaju nešto novo. Predstaviće se sa novom predstavom "Golubija vremena", po tekstu Branka Ćopića, a u režiji Milivoja Mlađenovića.

"Imamo dva gostujuća glumca iz Narodnog pozorišta Sombor, tako da će to biti prva koprodukcija koju radi naše pozorište. Probe počinju već 6. juna i očekujemo premijeru tamo negdje sredinom avgusta. Plan je da se premijera desi na otvorenom, tj ambijetalno da se odigra, ako nam to dozvole uslovi i nađemo odgovarajuću lokaciji da uradimo takvu premijeru. Nadam se da hoćemo, a ako ne nađemo premijera će biti odmah početkom septembra, takoreći početkom nove pozorišne sezone, a još uvijek u ovoj kalendarskoj godini", kaže Ivan Petrović - glumac i  v.d. direktora GP "Semberija".

Predstava Branka Ćopića prezentovaće se prije svega srednjoškolskoj publici i mlađima. Na ovaj način žele da vrate Ćopića u škole, lektire i približe djeci njega kao pisca sa vrhunskim djelima, kažu glumci. 

"Mnogi vjerovatno i ne znaju njegova djela i njegove pripovjetke, ali mislim da su ona svevremena, kao što su "Magareće godine" što je njegovo autobiografsko djelo, "Orlovi rano lete" i da ne nabrajam sad koliko je čovjek uradio fenomenalnih knjiga, pripovjedaka, priča i samih djela. Na ovaj način želimo da, i Milivoje Mlađenović kao reditelj predstave, da vratimo Ćopića negdje gdje mu je i mjesto", kaže Mihajlo Maksimović - glumac GP "Semberija".

"Mislimo i na njih i u sustini baš zbog toga jer je manjak predstava za njih i uopšte djeca danas su malo zadivljena nekim drugim stvarima kao što je tehnologija i onda mislim da ćemo kroz ovo ustvari pokušati da im privučemo pažnju i da ih privučemo nekim pravim vrijednostima a to je pozorište i da ih prosto, ne mogu reći natjeramo, nego da im pomognemo da pronađu put do knjiga, da čitaju i da se obrazuju više", kaže Vanja Krtolina -  glumica GP "Semberija".

Pozorište Semberija ove godine radiće bez ljetne pauze. Nakon Ćopića, u planu imaju još jednu predstavu do kraja godine, ali njena realizacija zavisi od pomoći Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske koju očekuju u narednom periodu.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.