Komisiji u Briselu upućena aplikacija

Grad Banjaluka kandidovao se za evropsku prestonicu kulture

  • 05.10.2018. 21:13

Grad Banjaluka zvanično je ušao u trku za najprestižnije evropsko priznanje iz oblasti kulture. Evropskoj komisiji u Briselu upućena je aplikacija kojom se grad kandidovao za Evropsku prestonicu kulture za 2024. godinu. Konkurencija jeste snažna, ali mislim da smo uradili dobru aplikaciju na kojoj je intezivno rađeno godinu i po dana, poručuje šef tima za kandidaturu Marko Bilbija. 

"Što se tiče rada našeg tima stvarno smo se potrudili da što šire zahvatimo našu kulturnu scenu i da pričamo zapravo sa svima, ne samo sa onima koji kreiraju kulturne sadržaje, nego i sa publikom i sa institucijama i tako dalje. Tako da zapravo mogu da kažem, ponosni smo što je ovo projekat koji je iznjedrio sam grad. Znači cijeli grad je učestvovao u ovom projektu, onoliko koliko smo mi to mogli da postavimo toliko široko," rekao je Bilbija.

“Suprotnosti se privlače”, slogan je koji obilježava kandidaturu i Banjaluku na Evropskoj sceni, ali isto tako objašnjava kreativni koncept projekta. Naša strategija je inovativna, jer cilj nije predstavljanje sadržaja koji je donesen iz drugih kulutura, nego ideja i vizija samog grada, istakao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

"Bez obzira koliko je drugih gradova i kandidata bilo iz drugih zemalja mi smatramo da smo ispunili sve formalno pretpostavke i da grad Banjaluka, na kraju krajeva, svojim kulutrnom scenom i potencijalom zaslužuje da svojim potencijalom ponese ovu titulu za 2024. godinu," rekao je Radojičić.

Do kraja godine u Briselu će se odlučiti o kvalitetu kandidature. Ukoliko Banjaluka prođe prvi krug, u narednu godinu ulazi sa potrebom da prihvaćenu preliminarnu prijavu dalje dorađuje tokom cijele 2019. godine. Nakon toga slijedi odlučivanje o gradovima koji će ponijeti laskavu titulu. 

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија