Dječije pozorište RS

Glumac sa najviše odigranih predstava

  • 14.01.2019. 10:10

Glumac u Dječijem pozorištu Republike Srpske Aleksandar Blanić ističe da su obrazovanje, vaspitanje i zabava samo neki od njegovih zadataka dok ulazi u lik u dječijim predstavama. 

Blanić je završio 2018. godinu sa priznanjem za najviše odigranih predstava u Dječijem pozorištu Srpske, i to ukupno 154. 

Nema ništa ljepše od saznanja da si tražen i da reditelji žele sa tobom da rade, naglašava Blanić u intervjuu Srni. 

"Međutim, to bi mi možda mnogo više imponovalo da sam mladi glumac na početku karijere, jer sam tokom godina stvorio stav da ne želim da igram baš sve. Pokušavam da uglavnom radim uloge koje zaista želim i koje me umjetnički inspirišu", navodi Blanić. 

Svaka uloga je izazov, ali mu je, kako napominje, poseban zadatak i inspiracija bila naslovna uloga u predstavi "Mačak u čizmama" u režiji Todora Valova iz Bugarske, koja je vizuelno veoma atraktivna, a djecu tretira kao veoma ozbiljnu publiku. 

"Lutke koje se koriste u njoj nisu toliko česte. Lik mačka, koji igram, veoma je dinamičan, brz u pokretu i jeziku, te fizički prilično zahtjevan. Cijeli proces rada bio je veoma inspirativan, a naša radost igre osjeti se na svakom izvođenju", ističe Blanić. 

On značajnu ulogu ima i u predstavi "Tužni princ", koja je prošle godine obilježila 20 godina trajanja na sceni Dječijeg pozorišta Srpske. 

"Glumcima se vrlo rijetko u karijeri desi da neku predstavu igraju više od 20 godina, pa posebno iskustvo predstavlja spoznaja da tu predstavu igram potomcima djece koja su nas gledala u prvim sezonama izvođenja", naglašava Blanić. 

On smatra da se ova predstava od drugih izdvaja po tome što je neverbalna, te razumljiva publici cijelog svijeta. 

"Rađena je u tehnici sjenki, što je veoma atraktivno i sa univerzalnom pričom koja se svakog tiče. `Tužni princ` je naša lična karta i naš autentični evergrin, predstava koja nas je lansirala na evropsku scenu", ocjenjuje Blanić. 

On smatra da danas, kada su djeci dostupni različiti mediji i sadržaji, pozorište ne treba da se takmiči sa drugim medijima u osvajanju dječije pažnje, jer bi to bila unaprijed izgubljena bitka. 

"Autentičnost pozorišnog izraza, direktni kontakt sa djecom i razmjena energije glumaca i publike naši su aduti i više su nego dovoljni ako se radi kako treba", ukazuje Blanić za Srnu. 

On napominje da Dječije pozorište Srpske već decenijama gradi siguran put na regionalnoj i međunarodnoj sceni, te da je jedno od poznatih i priznatih evropskih lutkarskih pozorišta. 

"Igrali smo i igramo u značajnim evropskim pozorištima i na festivalima. Samim tim, kao nacionalna kuća, najbolji smo promoteri kako naše kulture, Republike Srpske i države", rekao je Blanić. 

On navodi da su, osim toga, gostovanja odlična prilika za glumce da se upoređuju, takmiče i sarađuju sa kolegama iz drugih teatara jer jedino tako umjetnik može da se usavršava, bude primijećen i prepoznat. 

"Gostovanja, naročito u inostranstvu, jesu veliki benefiti naše profesije. To je velika čast, ali i odgovornost, jer publika putem našeg rada i predstava stiče prve utiske, simpatije i mišljenja o našoj kulturi", napominje Blanić. 

On je kao primjer dobro iskorištene prilike naveo gostovanje ansambla ovog pozorišta u Kini, nakon čega je odmah uslijedio i novi poziv da gostuju u ovoj dalekoistočnoj zemlji. 

"Poziva za nastupe u inostranstvu nikada nam ne manjka. Problem je što je finansijski sve to nemoguće ispratiti, ali uz podršku resornog ministarstva i velikih napora menadžmenta pozorišta često smo na gostovanjima, što nas sve u ansamblu raduje", kaže Blanić.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.