Sutra godišnjica smrti

Gabrijel Garsija Markes - tvorac "magičnog realizma"

  • 16.04.2021. 10:40

Jedan od najvećih pisaca 20. vijeka Gabrijel Garsija Markes /1927-2014/, nobelovac, autor čuvenog romana "Sto godina samoće", kao i niza drugih poznatih novela i pripovjedaka, umro je 17. aprila 2014. godine.

Kolumbijski genije, tvorac pravca "magijski realizam", autor je i čuvenih romana i novela "Pukovniku nema ko da piše", "Ljubav u doba kolere", "Jesen patrijarha".

Markes se rodio u gradu Arakataka, u oblasti Magdalena. Uglavnom je živio u Meksiku i Evropi. Najveći dio svog vremena provodio je u Meksiko Sitiju.

Književni kritičari Markesa smatraju za najpoznatijeg pisca "magičnog realizma", žanra u kome se prepliću mitovi i magija sa realnošću svakodnevne egzistencije.

Najviše je doprinio tome da latinoamerička literatura dođe u centar pažnje svjetske kulturne javnosti šezdesetih godina 20. vijeka. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost.

Njegovo najpoznatije djelo "Sto godina samoće" prodato je u više od 30 miliona primjeraka. U njemu je opisan život izolovanog južnoameričkog sela gdje su neobični događaji predstavljeni kao sasvim obični. 

Тагови: