"Povratak filmu"

Filmski karavan uspješno realizovan

  • 02.11.2018. 15:43

Projekat Filmski karavan "Povratak filmu", čiji je osnovni cilj bio decentralizacija kulture i filmske umjetnosti i školovanje mlade filmske publike, zahvaljujući Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske uspješno je realizovan, izjavila je danas koordinator projekta Aleksandra Mitrić Štifanić.

Prema njenim riječima, ovo je projekat Produkcije "Prvi kadar" Istočno Sarajevo, koji je publici putem dokumentarnog, kratkog igranog i animiranog filma približio filmsku umjetnost na području opština u kojima je kulturni život na nezavidnom nivou, a riječ je o Bratuncu, Srebrenici, Vlasenici, Šekovićima i Osmacima. 

Štifanićeva je podsjetila da je filmski karavan krenuo u misiju 2016. godine, kada je posjetio šest opština Republike Srpske - Bratunac, Miliće, Sokolac, Rogaticu, Trnovo i Šamac. 

"Zahvaljujući Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, koje finansira ovaj projekat od dijela prihoda od igara na sreću, karavan je ove godine nastavio svoj put, a vjerujem da će sličnih i još boljih projekata biti i ubuduće", dodala je Štifanićeva. 

Tokom trajanja projekta, zahvaljujući projekcijama dokumentarnih i animiranih filmova visokog kvaliteta domaće i strane produkcije, masterklas predavanjima i tematskim razgovorima i filmskim radionicama animiranog filma, stanovnici ovih opština imali su priliku da se upoznaju o najznačajnijim ostvarenjima dokumentarnog i animiranog filma. 

Održane su četiri radionice animiranog filma, a voditelji su bili Ana Nedeljković i Nikola Majdak junior, višestruko nagrađivani autori animiranog filma, dobitnici Kristalnog medvjeda u Berlinu za animirani film "Rabitlend". 

Najmlađi su imali priliku da se upoznaju o osnovama tehnike animacije "stop moušn" i uz mentorstvo voditelja radionice naprave svoj prvi animirani film. 

"Fokus radionice bio je ne samo na animaciji kao tehnici, već da im pokažemo kako da kroz animaciju, a pogotovo `stop moušn` mogu da ispričaju veoma interesantne priče i da kažu neka svoja mišljenja i stavove, i ono što je bilo jako interesantno da su u sva četiri mjesta djeca veoma različito reagovala", izjavila je Ana Nedeljković. 

Nedeljkovićeva je naglasila da su ovim radionicama podstakli djecu ne samo da budu klasični konzumenti animiranih filmova, već i da ih drugačije gledaju, kritički promišljaju i možda čak naprave svoje animirane filmove. 

Tokom Filmskog karavana publika je imala priliku i da vidi dokumentarni film "Dvije škole" reditelja Srđana Šarenca, koji je na prošlogodišnjem festivalu "Prvi kadar" osvojio nagradu "Pečat kneza Pavla" za najbolji dokumentarni film u kategoriji "Eks Ju u fokusu". 

Najmlađa publika imala je priliku da vidi izbor animiranih filmova prikazanih u okviru "Prvog kadra", kao i animirane filmove nastale u okviru festivalskih radionica "Šupljoglava igla" i "Izvor života", čime Karavan daje poseban doprinos razvoju i promociji domaće filmske produkcije. 

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)