Narodno pozorište RS

Filmovi povodom vijeka od završetka Prvog svjetskog rata

  • 08.11.2018. 13:17

U Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci od 11. do 17. novembra biće prikazano sedam dokumentarno-igranih filmova i drama, povodom obilježavanja stotinu godina od završetka Prvog svjetskog rata.

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković rekao je na konferenciji za novinare da ovi filmovi na najbolji način oslikavaju svu golgotu Prvog svjetskog rata, značaj i likove koji ne smiju biti zaboravljeni. 

Novaković je dodao da će projekcije biti održane u znak zahvalnosti onima koji su iznijeli Prvi svjetski rat. 

"Ovaj rat je za prostor na kojem mi živimo mnogostruko značajniji nego za neka druga područja koja ga obilježavaju, jer je BiH tada nakon šest vijekova ropstva prvi put bila slobodna", naglasio je Novaković. 

On je dodao da su pozvali učenike, studente i sve građane da dođu da pogledaju filmove. 

Generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić pojasnio je da je osnovni motiv da se u Banjaluci prezentuju ovi filmovi, posvećeni kulturi sjećanja. 

"Moramo se sjećati tog perioda, jer ako ne znamo šta je bilo, ne znamo ni šta smo danas, niti šta ćemo biti sutra", rekao je Nikolić. 

Nikolić je podsjetio da je Srbija iz rata izašla sa 28 odsto manje stanovništva, nego što je imala kada je ušla u rat. 

Istoričar Zoran Pejašinović rekao je da je riječ o izuzetnim filmovima koji su nastali u posljednjih nekoliko godina, a svjedoče o strašnim godinama koje su snašle Srbiju od 1914. do 1918. godine, u kojima je živote izgubilo oko 1.247.000 stanovnika - više nego što Republika Srpska danas ima ukupno. 

"Skoro svaki drugi vojno i biološki sposoban muškarac poginuo je u tom ratu i to je žrtva koje se moramo sjećati", naglasio je Pejašinović. 

Pejašinović je istakao da su u filmovima angažovani najznačajniji intelektualci Srbije kada je riječ o istoriji, jer su sagovornici najugledniji srpski istoričari. 

Filmovi će biti prikazivani svake večeri od 11. do 17. novebra, od 19.00 časova u Narodnom pozorištu, a ulaz na sve projekcije je slobodan. 

Organizatori su Generalni konzulat Srbije u Banjaluci i Narodno pozorište Republike Srpske.