Britanci traže cenzuru "Balkanske međe"

Film je ruska propaganda i potkopava mir u regionu

  • 03.04.2019. 21:17

Britanski list Tajms ocijenio je da srpsko-ruski film “Balkanska međa”, koji se bavi temom kada je za vrijeme NATO bombardovanja Srbije bataljon ruskih padobranaca zauzeo aerodrom Slatina u Prištini, “svojim prikazom nedavne balkanske istorije potkopava regionalni mir”, piše Sputnjik.

Agencija navodi da se komentaru u tom listu film stavlja u kontekst “meke sile” Rusije.

Tajms, kako navodi Sputnjik, čak na izvjestan način poziva na cenzuru filma, navodeći da je “režim predsjednika Rusije Vladimira Putina poznat po svojim propagandnim kampanjama koje pravdaju drastične akte nasilja nad malim nacijama i narodima bez zaštite i da je vrijeme da se na to stavi tačka, jer kad se laž zaodjene u istinu u opasnosti su život i sloboda”.

Film “Balkanska međa” posljednjih sedmica najgledaniji je u bioskopima u Rusiji i zemljama Zajednice nezavisnih država.

Režiser Andrej Volgi izjavio je ranije da je, iako je film inspirisan istorijskim događajima, riječ ipak o umjetničkom djelu, a u “srpskoj liniji” su korišćeni i dokumentarni kadrovi.

U filmu “Balkanska međa” glume Miloš Biković, Milena Radulović, Miodrag Radonjić, Aleksandar Srećković Kubura, Anton Pampušni i Goša Kucenko, a u epizodnoj ulozi se pojavljuje i proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica koji je poručio da treba snimiti bar još 500 filmova kao što je ovaj.

Kritika britanskog “Tajmsa” o filmu “Balkanska međa” objavljena je 31. marta.

Тагови: