Međunarodni Festival "Dani harmonike"

Festival okupio takmičare iz 16 evropskih zemalja

  • 15.04.2019. 17:50

Međunarodni Festival "Dani harmonike", 11. po redu, ove godine okupio je preko 300 takmičara iz 16 evropskih zemalja. Na samom početku koncerta u Bijeljini, publici se predstavilo nekoliko lauerata ovogodišnjeg takmičeranja, iz Švedske, Rusije, Litvanije, Republike Srpske i Srbije.

"Ono što je jako bitno za ovaj festival po mišljenju članova žirija, da iz godine u godinu se nivo i kvalitet izvođenja muzike na harmonici kod takmičara, učesnika, povećava, sve je na višem nivou. Svake godine imamo sve veći broj takmičara i svake godine, po mišljenju žirija, otkrije se nekoliko mladih talenata, a primarni cilj ovog festivala i jeste da se afirmišu mladi talenti", istakao je Slaviša Perić, direktor Festivala "Dani harmonike" i direktor Muzičke škole "Kornelije Stanković".

Posjetioce su svojim nastupom oduševili i svjetski virtuozi na harmonici. Svirali su originalne kompozicije, pisane za harmoniku. 

"Ja ću da sviram muziku koja je jako slušljiva za publiku, ono što je prihvatljivo za srce i dušu. Biće to stara muzika. Ovaj festival se uvijek odlikovao velikim profesionalizmom i visokim nivoom, od samog kvaliteta učesnika do organizacije", istakao je Jurij Šiškin, najpriznatiji virtuoz na harmonici današnjice, Rusija.   

"Prvi put sam na ovom festivalu, bio sam pozivan mnogo puta, ali ovo je prvi put da sam mogao doći. Drago mi je što sam imao priliku da prisustvujem ovakvom događaju, bilo je jako puno takmičara, jako puno talenata i pravo mi je zadovoljstvo bilo učestvovati u svemu", naglasio je Mirko Patarini, predsjednik Svjetske organizacije akordeonista, Italija.

Organizator Slaviša Perić izražava posebno zadovoljstvo i zahvalnost za to što je pokrovitelj festivala ove godine bila predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i svojim prisustvom uveličala svečano otvaranje. 

Po mišljenju mnogih istaknutih muzičkih kritičara, festival se svrstava u manifestaciju sa visokom reputacijom, a njegov značaj je poseban jer je riječ o prvom festivalu harmonike ovog tipa, koji je organizovan na području Republike Srpske i BiH.

Тагови:
  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм