Festival književnosti "Imperativ": Upoznavanje pisaca i razmjena knjiga odmor u doba korone

  • 17.07.2020. 22:50

Treće večeri regionalnog festivala književnosti "Imperativ" u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci posjetioci su imali priliku da se upoznaju o poeziji mladog pjesnika iz Novog Sada Srđana Sekulića, kojem je pjesnički domaćin bio pisac i pjesnik Ranko Risojević.

Srpski književnik, novinar i scenarista Ana Vučković Denčić iz Beograda čiji se roman "Jugoslav" našao u užem izboru za NIN-ovu nagradu 2019. godine čitala je banjalučkoj publici odlomke iz ovog djela i puštala muziku koja je inspiriše da piše, saopšteno je iz Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti "Imperativ".

Ranko Risojević, pjesnik, prozaista, dramski pisac, esejista, istoričar matematike, prevodilac i kulturni poslenik, rekao je da je značaj "Imperativa" da popuni književni prostor koji je nestao raspadom Jugoslavije i da u Banjaluku počnu da dolaze mladi umjetnici i stvaraoci koji su se se afirmisali poslije rata.

"U suštini mi se regionalno veoma slabo poznajemo i malo čitamo, mislim da je "Imperativ" postigao za ove tri godine dovoljno da se i naše knjižare počnu puniti regionalnim autorima i da oni dolaze ovdje i promovišu svoja djela. Upoznavanje je prvi korak koji je bitan, a `Imperativ` je tu jedinstven", naglasio je Risojević, koji je objavio oko pedeset knjiga, od toga 18 pjesničkih zbirki, 25 proznih, među kojima 10 romana.

Srđan Sekulić, pisac poezije i proze, kojem je ovo bilo prvo predstavljanje banjalučkoj publici, rekao je da mu kao mladom autoru koji je tek zakoračio na književnu scenu mnogo znači što je gost "Imperativa".

"Prvi put sam u Banjaluci i srećan sam što sam se predstavio publici. Festival je fantastičan i preduzete su sve mere da i se u ovoj situaciji izazvanoj virusom korona osećali bezbedno. Nadam se da ću ponovo doći u vaš grad", rekao je Sekulić, čije su kratke priče i pjesme objavljivane u regionalnim književnim časopisima, veb-portalima i u književnim zbornicima.

Prevođen je na albanski, makedonski, persijski, mađarski i engleski jezik. Jedan je od dobitnika nagrade "Mak Dizdar" za 2018. godinu koja se dodjeljuje u okviru Festivala "Slovo Gorčina" u Stocu za svoju prvu zbirku pjesama. Prevodi poeziju i prozu sa makedonskog i bugarskog jezika. Živi i stvara u Novom Sadu.

Ana Vučković Denčić, autorka tri romana i zbirke priča, rekla je da je važno održati tonus kulture, te da je održavanje festivala uvijek značajno, posebno sada kada je sve otkazano.

"Ovih dana smo čuli toliko lepih i pametnih stvari, uzeli i razmenili knjige, a to je veliko bogatstvo", istakla je Denčićeva, koja je kao veoma mlada objavila svoj prvi roman pod nazivom "Epoha lipsa juče", koji je bio u užem izboru za NIN-ovu nagradu.

Nakon samo par godina, njena zbirka priča "Plišani soliter" ušla je u uži izbor za još jedno prestižno priznanje - nagradu "Isidora Sekulić".

Ana već dugo uređuje i vodi nekoliko emisija iz oblasti kulture na Radio Beogradu 2. Veliki je ljubitelj pop kulture o kojoj nerijetko piše u svojim romanima.

Trećeg dana Festivala čitaoci su bili u prilici da se upoznaju sa glumcem i piscem Feđom Štukanom na kafi u kafe "Joku".

Treći regionalni Festival književnosti "Imperativ" trajaće do ponedjeljka, 20. jula.

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici za svaki programski sadržaj je ograničen na 50 posjetilaca. Obavezno je nošenje maske i dezinfekcija ruku na ulazu u Banski dvor.

Aleksandra Madžar, portparol Festivala "Imperativ", koji je otvoren izložbom "Sto knjiga o Banjaluci", rekla je ranije da je program zbog epidemiološke situacije malo redukovan, te da će imati tri programska sadržaja - "Razgovor sa piscem", "Poeziju će svi čitati" i "Note i slovo". 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.