FEST: Za nagrade 18 filmova iz 12 zemalja

  • 03.05.2021.16:39

Međnarodni filmski festival FEST 2021, održaće se od 7. do 16. maja, u organizaciji Centra beogradskih festivala na četiri lokacije - u Sava centru, Kombank dvorani, Domu omladine Beograda i bioskopu Sinepleks Galerija.

U glavnom takmičarskom programu FEST je 18 filmova iz 12 zemalja.

U žiriju glavnog takmičarskog programa su glumac Igor Đorđević, reditelj Dane Komljen, grčki reditelj i scenarista Zaharias Mavroeidis, glumica Dubravka Kovjanić i bh. rediteljka Ines Tanović.

U ovom programu je i jedan od kandidata za Oskara u kategoriji filmova van engleskog govornog područja – tuniski film "Čovjek koji je prodao svoju kožu". U ovom ostvarenju, jednu od glavnih uloga tumači Monika Beluči, gošća otvaranja FEST-a 2017. godine.

Publika će moći da pogleda i filmove "Noć kraljeva" francuskog reditelja Filipa Lakota, argentinski film "Lovac" reditelja Marka Bergera, američku komediju "Palm Springs", italijansko ostvarenje "Tamna bajka" od Damijana i Fabija Inoćenca, film "Djeca sunca" slavnog iranskog reditelja Madžida Madžidija, i ostvarenje "Za djecu" njemačke rediteljke Barbare Ot.

""Enfant Terible" je briljantan njemački film koji je zaslužio čistu desetku, a tretira jednu vrlo zahjtevnu temu – život Rajnera Vernera Fasbindera. To je film koji zaista preporučujem, da se nikako ne propusti", naveo je Јugoslav Pantelić, umjetnički direktor festivala.

U glavnom takmičarskom programu su i tri domaća filma - "Oaza", "Živ čovjek" i "Lihvar".

Film "Oaza" je prošle godine premijerno prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu, gdje je osvojio nagradu za najbolji evropski film u sekciji Dani autora. Ovu nagradu dodjeljuje mreža Evropa Sinemas.

"Živ čovjek" je novi film Olega Novkovića, za koji je scenario napisala Milena Marković, a glavnu ulogu tumači Nikola Đuričko.

Film "Lihvar" Nemanje Ćeranića napisan je po scenariju Strahinje Madžarevića.

Interesantno je da će se i dvije srpske manjinske koprodukcije naći u trci za nagradu - film "Zastoj" reditelja Vinka Mederndorfera (Slovenija, Srbija, Sjeverna Makedonija), koji će imati svjetsku premijeru na FEST-u, i film "Potencijalni kandidat" Erkana Kesala (Turska, Srbija).