Trodimenzinalne scene

Ekserima slika život: Umjetnička djela teška 60 kilograma

17:52, 15.03.2019.
Izvor: novosti.rs
Thumbnail
Atelje Novosađanke Meri Mišić dok drži čekić i snažno zakucava eksere, može da podsjeti na majstorsku radionicu. Nesvakidašnja umjetnica, međutim, ovo oruđe izabrala je kao materijal od kojih stvara svoje slike. Ni boju, ni papir, staklo, glinu, tekstil, već baš - eksere. Ponekad ova jedinstvena umjetnička dela budu teška i do 60 kilograma, a da bi ih sačinila, Meri mjesecima ukucava i do 70 hiljada eksera!

Slike Meri Mišić posebne su i jer je svaka scena na njima trodimenzionalna. Cvijeće, zvijezde, balerine, crkve, voće, vino, brodovi... svi motivi koje Meri stvara "naslikani" su klinovima različite dužine i oblika glave. Oni kao da "izlaze" iz slike, koja se razlikuje u zavisnosti iz kog se ugla gleda.

"Prvu sliku sam napravila prije 29 godina, ali sam se ovom poslu posvetila prije deceniju, od kada sam nastavila da radim sa svojim ekserima i živim svoj san. Na ideju da radim ove neobične slike došla sam slučajno, dok sam ocu dodavala alat. Pogled mi se našao na kutiji sa ekserima i dobila sam viziju. Ekseri kao da su počeli da iskaču iz kutije i plešu," kaže Meri. 

Thumbnail

Ona dodaje da su klinovi u njenoj glavi stvarali sliku, a ona je bila sigurna da će baš oni biti način njenog umjetničkog izražavanja.

"Smatram da su moje slike od eksera, koliko jake i muške, toliko ženstvene i nježne. Mnogo puta se dešavalo da posmatrači ne primjete da je slika od eksera i kada shvate, iznenade se i oduševe. U svijetu sigurno još neko radi sa ekserima, nekom tehnikom, ali, ovo što ja radim je samo moja tehnika." kaže Meri. 

Thumbnail