Bogomir Mijatović

Duško Trifunović je pjesnik za Ginisa

  • 27.11.2018. 09:44

Duško Trifunović pjesnik je za Ginisa jer su ogroman broj njegovih stihova muzičari otpjevali, ističe publicista Bogomir Mijatović.

Mijatović, koji je u svojoj knjizi "Pamtite me po pesmama mojim, Duško Trifunović" sabrao 301 otpjevanu pjesmu legendarnog poete i književnika, ističe da kao dokaz ima sve audio-snimke, te da postoji još 11 Trifunovićevih pjesama za koje je napisana muzika, ali će im se teško ući u trag. 

"Duško i ja smo delili kancelariju u RTV Novi Sad i stalno me je kopkalo koliko je njegovih pesama na pločama, jer ni on nije znao. Dao sam se u potragu 1994. godine. Kasnije se pojavio internet, bilo je lakše i, evo, uspeo sam da sve istražim i ostvarim cilj", rekao je Mijatović, koji je na knjizi radio više od dvije decenije. 

On je za "Večernje novosti" rekao da je prva pjesma na Trifunovićeve stihove "Pozdrav baki" snimljena 1972. godine, a otpjevala ju je djevojčica Arijana Arapović na "Malom šlageru sezone". 

Mijatović ističe i svima poznate pjesme Duška Trifunovića "Ima nešto u tom što me nećeš", u interpretaciji Željka Joksimovića, te po pet pjesama koje su izveli Zdravko Čolić i "Bijelo dugme". 

Prema njegovim riječima, najveća svjetska zvijezda koja je izvodila Trifunovićeve stihove "Ima neka tajna veza" je legendarna DŽoan Baez, dok je Amerikanac Kim Simson snimio "Ne očekuj da te iko razume". 

Mijatović naglašava da je "Ti si mi bila u svemu naj, naj, naj" iz 1975. najizvođenija Trifunovićeva pjesma, koju su proslavili "Indeksi", zatim Oliver Dragojević, "Teška indudstija", "Aske". 

"Ta pesma ima devet studijskih verzija. Tu su i `Ima neka tajna veza`, `Šta bi dao da si na mom mestu`. Da je tu pesmu snimio u SAD, kako kaže Peca Popović, Duško Trifunović bi celi život proveo lagodno", navodi Mijatović. 

Duško Trifunović bio je srpski književnik, pjesnik i televizijski autor. 

Rođen je u Sijekovcu kod Broda 1933. godine. Po dolasku u Sarajevo, sa 25 godina izdao je prvu knjigu. 

Napisao je dvadesetak knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama, a smatra se zaslužnim za kreiranje "sarajevske rokenrol škole". 

Autor je tekstova pjesama najpoznatijih pjevača i rok grupa nekadašnje Jugoslavije, među kojima su "Bijelo dugme", "Indeksi", Zdravko Čolić, Arsen Dedić... 

Ostaće upamćen i kao autor emisija na TV Sarajevo "Šta djeca znaju o zavičaju". 

Po izbijanju rata u BiH 1992. godine izbjegao je u Novi Sad, gdje je i umro 2006. godine. 

Sahranjen je u Sremskim Karlovcima. 

Književna manifestacija "Dani Duška Trifunovića" održava se jednom godišnje na Palama, gdje se okupljaju pjesnici iz Srpske, Srbije i Crne Gore.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана