Duško Pevulja o Centru za srpske studije: Nosilac nacionalnog karaktera i srbističke filološke svijesti

  • 13.02.2020. 11:52

Centar za srpske studije osnovala je nevelika grupa univerzitetskih profesora i uglednih književnika iz Banjaluke opredijeljena da javno djeluje na području nauke i kulture u Republici Srpskoj.

Udruženje je nosilac nacionalnog karaktera i srbističke filološke svijesti, kazao je ovo “Glasu Srpske” profesor Filološkog fakulteta Duško Pevulja.                                                                                                   

"Pored potrebe za kreativnim iskazivanjem Centar za srpske studije osnovan je i kao vrsta reakcije na anemičnost postojećih kulturnih i nacionalnih institucija, duhovnu učmalost i intelektualnu bezidejnost, koja je uglavnom, dominantna odrednica kulturne scene u RS, više od dvije decenije. To su isti ljudi, odsustvo strategije uprkos njenoj neprestanoj pompeznoj najavi, isti odnos prema žitu i kukolju", istakao je Pevulja.

On je naglasio da je žila kucavica  časopis “Srpski pregled”, koji je za nepune tri godine postojanja Centra objavio šest brojeva.

"Naše glasilo je već iskristalisalo svoju prepoznatljivu uređivačku platformu. Pošto je bolonjsko shvatanje nauke ovu disciplinu svelo na formu i proceduru, a istraživanje na automatizovano grebanje po površini, naučni časopisi su postali poligoni za skupljanje naučnih bodova, a ozbiljnih časopisa iz književnosti i kulture odavno je nestalo sa horizonta našeg duhovnog života. “Srpski  pregled” predstavlja poetički koncept, a to je značajno za model časopisa kakvi su već postojali u našoj književnoj i kulturnoj istoriji, koji su ostavili dubok trag u njoj", kazao je Pevulja. 

Naglasio je da je časopis pod ovim nazivom izlazio  kratko vrijeme 1895. godine pod uredništvom utemeljivača moderne srpske književne kritike Ljubomira Nedića.  

"“Srpski pregled” se sa podjednakom pažnjom posvećuje nekim važnim pitanjima iz naše zaboravljene kulturne baštine, kao i iz savremenog književnog, naučnog i kulturnog života. Objavljivali smo studije o Ljubomiru Nediću, Petru Petroviću Njegošu, Slobodanu Jovanoviću, Branislavu Nušiću, književnoj kritici, te prvom srpskom književnom časopisu", naveo je Pevulja.                                                                                     

On je naglasio da je veoma važno u nacionalnom smislu, sabornom karakteru i integralnoj svijesti. U dosadašnjim brojevima zastupljeni su autori sa čitavog srpskog jezičkog prostora Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH.                                                                                                    

"Sastavni dio “Srpskog pregleda” su i dvije edicije malog formata. To su Filosofija i Filologija. Do sada je u njima objavljeno dvanaest vrijednih knjižica, čiji autori su, između ostalog Zoran Arsović, Danilo Basta, Milo Lompar i Ljiljana Mačkić", naglasio je Pevulja i istakao da zamisli i ideje uspijevaju oposliti zahvaljujući trudu i dobroj volji  saradnika i autora.

IZDAVAŠTVO

Pevulja je naglasio da je Centar za srpske studije objavio skoro trideset različitih izdanja.

"Okosnicu izdavačke djelatnosti čine biblioteke “Posebna izdanja” i “Lik prošlosti”. Objavili smo nekoliko djela koji predstavljaju dragulje srpske književnosti i koja obnavljaju srpsko jezičko i književno pamćenje. U ediciji posebna izdanja ističemo knjigu “Ljubomir Nedić: književni kritičar dvadesetog veka”, čiji je priređivač Jovan Pejčić. Tu je i prvi srpski i južnoslovenski književni časopis, “Slaveno-srpski magazin”,  prvi put preveden na savremeni srpski jezik, povodom 250 godina od njegovog objavljivanja. Priredio sam i zbornik “Sava Mrkalj: pjesnik i filolog”, prvi takve vrste posvećen ovom srpskom pjesniku i jezičkom reformatoru. Nastojao sam da naglasim njegov doprinos reformi srpskog ćiriličkog pisma, ali i da skrenem pažnju da je riječ o značajnom pjesniku", rekao je Pevulja.

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник