Banjaluka

Dukafest: Nagrađeni autori iz Holandije i Njemačke

  • 25.11.2019. 07:23

Film "Do kraja svijeta" holandske autorke Florens Bouvi proglašen je za najbolji igrani film Međunarodnog festivala studentskog filma "Dukafest", koji je sinoć završen u Banjaluci.

Najbolji dokumentarni film je ostvarenje "Krik Apalača" njemačkog autora Matijasa Laveckog.

Na "Dukafest", koji je otvoren 21. novembra, prijavljeno je oko 1.500 filmskih studentskih ostvarenja iz oko 90 zemalja.

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković rekla je da je na inicijativu resornog ministarstva na banjalučkoj Akademiji umjetnosti pokrenuta ideja o obnavljanju festivala studentskog filma.

"Konstatovali smo da Republici Srpskoj nedostaje ovakva vrsta festivala, jer studentski film pruža priliku mladim ljudima da predstave široj javnosti svoj rad", navela je Đakovićeva na zatvaranju Festivala.

Prema njenim riječima, ovaj festival je pratio strateške ciljeve Ministarstva prosvjete i kulture i pokazao da se saradnjom obrazovnih institucija i nevladinog sektora može napraviti dosta toga važnog za kulturu Republike Srpske.

"Mi raspolažemo mladim i perspektivnim kadrom i da bi ti mladi kadrovi postali kvalitetni umjetnici, treba im pružiti priliku. Upravo takve prilike pružaju i studentski festivali", navela je Đakovićeva.

Dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Sanda Dodik rekla je da je ovo važan festival jer je filmska produkcija Republike Srpske najviše zastupljena studentskim filmovima.

Ona je dodala da je ovu manifestaciju karakterisala velika posjećenost građana na projekcijama, a ne samo studenata Akademije.

Тагови:
  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија