Drvengrad

Dodijelom nagrada završen Jesenji pozorišni festival

  • 04.11.2018. 08:03

Dodijelom nagrada i izvođenjem predstave "Crna kutija" Beogradskog dramskog pozorišta, u Drvengradu je završen 3. Jesenji pozorišni festival.

Žiri, koji su činili reditelj Nikita Milivojević, glumica Anica Dobra i dramska spisateljica Maja Todorović, najboljom predstavom proglasio je "Dok čekamo Godoa" Akademije umjetnosti u Novom Sadu.

"Vrlo autentična, zanimljiva, duhovita i emotivna predstava, kojom vlada talentovan, kompaktan i ujednačen glumački ansambl i uspijeva da jednu inače ne tako jednostavnu dramu prilagodi svojoj generaciji i ponudi novo promišljanje teksta", obrazložio je žiri.

Nagrada za najbolju režiju uručena je Rastislavu Ćopiću za predstavu "Pošto gvožđe", rađenoj u produkciji Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu.

"Jednostavnim sredstvima, inteligentno, promišljeno i veoma zrelo za svoje godine, ovaj mladi reditelj, uspijeva da vodi ansambl i kreira predstavu koja bi slobodno mogla da se nađe na redovnom repertoaru profesionalnog pozorišta", ocijenio je žiri.

Nagrada za najboljeg glumca pripala je Nikoli Šurbanoviću za ulogu u predstavi "Pošto gvožđe" zbog "sugestivnog vladanja raznovrsnim glumačkim sredstvima na vrlo ubijedljiv način, zbog spontanosti i istinitosti u igri, zbog toga što plijeni i zadivljuje svojom energijom".

Nagrada za najbolju glumicu uručena je Anastasiji Klimuškinoj za ulogu u predstavi "Slon" Državne pozorišne akademije iz Jaroslava (Rusija), zbog, kako je istaknuto u obrazloženju, ogromnog glumačkog potencijala, koji je očigledan, posvećenosti i energiji kojom je ženski lik stavila u prvi plan.

Pored pomenute tri akademije, za nagradu "Zlatni list" takmičila se i Akademija umjetnosti iz Beograda sa predstavom "Mumu mu...ko je prvi počeo" Dejana Dukovskog u režiji Milje Mazarak.

Umjesto osnivača festivala, reditelja Emira Kusturice, koji je zbog koncerta morao da otputuje u Rusiju, na zatvaranju je govorio selektor Milan Nešković.

"Kao što je Emir rekao, mi ovaj festival nećemo nikad zatvarati. On će ostati doživotno otvoren dok god bude nas i energije koju nam vi dajete da istrajemo u ovom entuzijazmu koji činimo ovde, kao što on reče, kao budale u ovoj nedođiji. Ja ću simbolično podići ovo platno da bismo gledali predstavu ''Crna kutija''. Otvaramo još jednu predstavu što je logičan nastavak ovakvog festivala", rekao je Nešković.

Jesenji pozorišni festival od ove godine je internacionalan, za slijedeću godinu je najavljeno i učešće Akademije iz Lođa (Poljska), a ideja osnivača Emira Kusturice jeste da bude produžen, da ne bi bio "kao leptir" koji se jednog dana otvara i dan kasnije zatvara, kao i da ima svoju produkciju.

Kusturica je prije zatvaranja održao radionicu za mlade autore i studente, a sinoć je ansambl Narodnog pozorišta iz Sombora izveo predstavu "Kad bi Sombor bio Holivud", autorski projekat Kokana Mladenovića.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.