Profesori i studenti rame uz rame

Dobojski umjetnici 21. put izložili radove na likovnom salonu

  • 01.05.2019. 17:43

Dobojski umjetnici 21. put radove su predstavili na tradicionalnom dobojskom likovnom salonu. Njih 20 izložilo je crteže, akvarele, skulpture, grafike. Dobojlija, Mladen Miljanović, priznati umjetnik, nije došao, ali je poslao fotografiju performansa. Drago Handanović stigao je sa skulpturama u keramici. Na salonu izlaže decenijama. 

"On se kreće u jednom modernom pravcu, ono što dosad umjetnici nisu pokazali - to je fotografija, zatim sasvim nova postavka u temperi, plošno slikanje, zatim crteži koji podsjećaju na grafiku. Opet hoću da pomenem da ovde mladi imaju prednost i mi smo ovdje postavili jednu slikaricu koja ima 25 godina," kaže Drago Handanović, vajar.

Radi ravnu i duboku štampu na papiru koji je sama pripremala. Skice su u kolažu. 

"Tako da imaju neku međusobnu povezanost, evo tu je nekih tridesetak radova malih formata, dosta jedan ličan izraz, intiman," kaže Jelena Ružojčić.

Lični izraz je i na slikama Anje Rakić, koja se posvetila portretu. Bojani Stojaković on izlazi iz centra interesovanja. 

"Mislim da je kod mene nastavak svaki put te neke priče, svaki put se pojavljuju bazeni, i dalje istražujem pejzaž kao likovni motiv, polako se gube te figuire i portreti koje sam godinama istraživala, gdje mi pejzaž nije bio ni na kraj pameti," rekla je Bojana Stojaković. 

"U principu ja uvek radim ženske portrete aktove, ali ovaj put sam naslikala baš sebe i svoje emocije i poslednjih godinu dana recimo," pojasnila je Anja Rakić. 

Na istom mjestu, mladi i stariji umjetnici, rame uz rame profesori i njihovi nekadašnji studenti, sa jednom poveznicom, dobojskim porijeklom. Plodove njihovog rada u proteklih godinu dana posjetioci galerije mogu da vide do polovine maja, kada se izložba zatvara.

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок