Đura Јakšić - pisac, pjesnik, boem....

  • 28.11.2019. 08:33

Veliki srpski pisac i slikar Đura Јakšić, koji je preminuo na današnji dan 1878. godine, bio je najizrazitiji predstavnik romantizma u srpskoj književnosti i jedan od najdarovitijih srpskih slikara 19. vijeka.

Pisao je rodoljubive, satirične i socijalne lirske i epske pjesme.

Slikarstvo je učio u Segedinu, Temišvaru, Pešti, Velikom Bečkereku (Zrenjanin), Beču i Minhenu. Potom je bio učitelj u mnogim mjestima u Srbiji i predavao crtanje u Kragujevcu, Požarevcu i Јagodini.

Đuru Јakšića njegovi savremenici opisivali su kao - strastvenog, maštovitog, sa plamenim emocijama, te buntovnog i slobodoljubivog.

Pisao je romantičarske pjesme o slobodi i stihovane lirske ispovijesti.

Pjesme "Na Liparu", "Ponoć", "Mila", "Padajte, braćo", "Otadžbina", "Јa sam stena", "Noć u Gornjaku" spadaju u vrh srpske romantičarske poezije.

Đura Јakšić napisao je i drame u stihovima "Seoba Srbalja", "Јelisaveta, knjeginja crnogorska" i "Stanoje Glavaš", te oko 40 pripovjedaka.

Јakšić je bio boem. Dane i noći provodio je u beogradskim kafanama. Uprkos tuberkulozi pisao je i slikao.

Sahranjen je na starom Tašmajdanskom groblju. Nakon što je 1886. godine otvoreno Novo groblje u Beogradu, njegove mošti prenesene su tamo.

Đura Јakšić spada među najznačajnije srpske pjesnike, pripovjedača, satiričare i slikara 19. vijeka. Njegova djela su nezaobilazan dio školskih udžbenika i lektira u mnogim školama u Srbiji i regionu

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина