Značajan napredak

Dječije pozorište uspješno predstavlja Srpsku u inostranstvu

  • 31.08.2018. 13:04

U ovoj godini je napravljen značajan napredak kada je riječ o predstavljanju kulture i umjetnosti Srpske u svijetu, ocijenila je danas pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković, nakon prijema predstavnika Dječijeg pozorišta Srpske povodom uspješne turneje glumačkog ansambla u kineskim gradovima Donguanu i Hejuanu.

"U maju su naše ustanove kulture u Sankt Peterburgu pripremile bogat sadržaj koji su predstavile ruskoj publici, a u avgustu se Dječije pozorište Republike Srpske uspješno predstavilo u Kini", rekla je Đakovićeva novinarima. 

Ona je dodala da je Dječije pozorište u Kini izvodilo neverbalnu predstavu "Folklorna magija" koja je bazirana na srpskoj tradiciji i folkloru. 

"Potrebno je istaći da su glumci tog pozorišta organizovali i radionice za najmlađu pozorišnu publiku u Kini i njihove roditelje u okviru kojih su im približili srpsku tradiciju i dio našeg bogatog nematerijalnog nasljeđa, ali i savremenog stvaralaštva brojnoj publici u toj zemlji", naglasila je Đakovićeva. 

Direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske LJiljana Labović Marinković rekla je da su glumci ovog pozorišta već više puta pokazali da umjetnost može biti ambasador Srpske. 

"Nakon Rusije, Poljske, Velike Britanije i NJemačke gdje su igrali naši glumci, možemo posvjedočiti njihovom uspjehu i u najdaljoj tački gostovanja - Kini, što pretpostavlja i buduća gostovanja u toj zemlji, ali i dolazak kineskih kolega u Srpsku", navela je Marinkovićeva.

Тагови: