Otvoren "Film forum" u Banjaluci

Đaković: Kinematografija u Srpskoj ima potencijal

  • 29.11.2018. 12:40

Republika Srpska ima potencijal u oblasti kinematografije koji se ogleda u mladom i školovanom kadru, rekla je danas u Banjaluci pomoćnik ministra prosvjete i kulture Srpske Tanja Đaković, povodom otvaranja prvog "Film foruma Banjaluka".

Đakovićeva je, pred otvaranje prvog "Film foruma Banjaluka", novinarima izjavila da je resorno ministarstvo prepoznalo značaj i važnost ove konferencije i pružilo podršku ovom događaju. 

"Svjesni smo činjenice da je kinematografija u Republici Srpskoj u povoju, ali isto tako smatramo da imamo potencijal i iz tog razloga smo izdvojili sredstava da podržimo konferenciju, te da od filmskih profesionalaca pokupimo dobre prakse i podstaknemo razvoj ove industrije u Srpskoj", rekla je Đakovićeva. 

Ona je istakla da Republika Srpska ima pravni okvir i da postoji Zakon o kinematografiji kojim se predviđa i Centar za razvoj i unapređivanje kinematografije. 

Đakovićeva je podsjetila da je Republika Srpska prvi kadar iz audio-vizuelne djelatnosti dobila prije nešto više od 10 godina, te da se zbog te činjenice ne može očekivati da ima razvijenu filmsku industriju. 

"Ono što možemo jeste da pomognemo tim mladim ljudima na način da ulažemo u njihove filmove, prije svega u kratke forme i projektore razvoja filma. Na taj način mi ćemo za određeni period postići da imamo afirmisana imena koja su u stanju da svoje filmove, odnosno Republiku Srpsku, predstavljaju na najznačajnijim filmskim festivalima", rekla je Đakovićeva. 

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da Gradska uprava podržava održavanje ovog foruma i istakao da je prilično rijetka prilika da se u Banjaluci razgovara o filmu na ovakav način, s obzirom da produkcija nije razvijena na ovim prostorima. 

"Grad Banjaluka, kao kandidat koji je ušao u finale za izbor Evropske prijestonice kulture, izuzetno je zainteresovan za razvoj svih grana kulture", rekao je Radojičić. 

Radojičić je istakao da će se Banjaluka u narednim godinama najviše fokusirati na dvije linije, od kojih je jedna ulaganje u infrastrukturu za kulturu - od najvećeg projekta za multifunkcionalnu kongresnu konferencijsku dvoranu, pa do manjih prostora širom grada koji treba da omoguće decentralizaciju kulture i odvijanje kulturnih dešavanja na različitim mjestima, dok se druga linija odnosi na projektno finansiranje. 

"Upravo je završen javni poziv za raspodjelu nešto manje od 200 hiljada KM za projekte iz oblasti kulture. Ta sredstva su, u skladu sa novousvojenom Strategijom za razvoj kulture, uvećana u odnosu na prethodne godine", rekao je Radojičić. 

Producent "Vizart filma" Zoran Galić istakao je da je "Film forum Banjaluka", uz domaće, okupio i stručnjake iz regiona u oblasti filma. 

"Tu su filmski producenti, distributeri i direktori filmskih fondova koji će govoriti u kojem stanju je trenutno region i kakva je naša pozicija, te koliko ima prostora da unaprijedimo našu kinematografiju. Organizovali smo pet panela u dva dana, koji će obuhvatiti teme o filmskim fondovima, dokumentarnim filmovima, prvom filmu i alternativnoj distribuciji", rekao je Galić. 

Osvrćući se na ulaganje u filmsku industriju, Galić je rekao da Slovenija godišnje u film ulaže 11 miliona evra, Hrvatska devet miliona evra, Srbija je ulaganja povećala sa sedam na devet miliona evra, Crna Gora u ovu sferu ulaže oko dva i po miliona evra, a Makedonija za filmsku industriju izdvaja šest miliona evra. 

"BiH ima različite izvore finansiranja filma, ali u svakom slučaju ulaže mnogo manje nego što ulažu druge države. Republika Srpska ima jedan mali fond od 100 hiljada KM", rekao je Galić. 

Dvodnevna konferencija "Film Forum Banjaluka", posvećena razvoju filmske industrije u BiH, njenih ekonomskih i turističkih potencijala, otvorena je danas u Kamenoj kući tvrđave Kastel u Banjaluci. 

Ovaj događaj ugostiće 25 afimirisanih filmskih profesionalaca iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore koji su ostvarili međunarodne karijere, a sastojaće se od pet panela i tri radionice sa studentima.