Muzej Srpske

Digitalizacija - prioritet za naredni period

  • 07.12.2018. 12:02

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković ocijenila je rad Muzeja Republike Srpske u ovoj godini veoma uspješnim, te istakla da je proces digitalizacije jedan od prioritetnih ciljeva u sljedećoj godini da bi se zaštitila baština koju čuva ova ustanova.

"Digitalizacija je strateški pravac resornog ministarstva i smatramo da sve što se nalazi u zbirkama Muzeja Republike Srpske treba da bude digitalizovano kako bismo to ostavili budućim generacijama", rekla je Đakovićeva.

Ona je navela da je ove godine počela realizacija protokola koji je Muzej Republike Srpske potpisao sa Muzejom Vojvodine na osnovu memoranduma o saradnji između Ministarstva prosvjete i kulture Srpske i Ministarstva kulture i informisanja Srbije ,a  odnosi se na digitalizaciju kulturne baštine Republike Srpske.

Đakovićeva je istakla značaj predstavljanja Muzeja na međunarodnom planu, dodajući da je cilj da se i naredne godine svjetskoj kulturnoj javnosti aktivno predstavlja bogato kulturno nasljeđe Republike Srpske.

"Izložba svjetskog kulturnog nematerijalnog nasljeđa `Zmijanjski vez` autora Danijele Đukanović, koja je predstavljena u Sankt Peterburgu i Moskvi, veliki je uspjeh za ovu ustanovu", rekla je Đakovićeva.

Direktor Muzeja Republike Srpske Miladin Savić saglasan je da je 2018. jedna od najuspješnijih godina od osnivanja Muzeja 1930. godine, te navodi da je do početka novembra ova ustanova kulture zabilježila 21.000 posjetilaca.

"To je rezultat rada naših stručnjaka koji su organizovali niz veoma uspješnih izložbi u svim oblastima", rekao je Savić.

On je podsjetio na neke od zapaženijih postavki - "Otključaj svijet iluzija i nauke", "Berlinski kongres", "U slavu Goje", dodajući da je veliki uspjeh zabilježila i manifestacija "Noć muzeja".

Savić je naveo da rukovodstvo Muzeja ima velike planove i za narednu godinu, među kojima je nadogradnja zgrade i povećanje kapaciteta izložbenog i kancelarijskog prostora.

On je ocijenio da je ove godine pedagoška služba imala veliki uspjeh u privlačenju najmlađe publike, što će biti nastavljeno i u narednom periodu.

Savić je Đakovićevoj zahvalio na odličnoj saradnji i razumijevanju koje je resorno ministarstvo ukazalo za projekte Muzeja, te izrazio nadu da će u istom pravcu biti nastavljeno i u narednom periodu.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.