Glumci složni

"Dara iz Јasenovca" - srpskom narodu je bio potreban ovakav film

  • 22.02.2021. 22:53

Film "Dara iz Јasenovca", koji je premijerno prikazan na RTRS-u i RTS-u u subotu uveče, i dalje je jedna od glavnih tema u regionu. U emisiji RTRS-a večeras su gostovali glavni glumci, koji su istakli da su tek nakon prikazivanja shvatili koliko je srpskom narodu bio potreban ovakav jedan film.

Zbog toga im je, kažu, drago da je prikazan u programu javnih televizija i da je veliki broj gledalaca imao priliku da ga pogleda, naglasivši da je to bila i osnovna namjera, a ne ambicija da osvaja nagrade na festivalima.

Gosti emisije - djevojčica Biljana Čekić, koja glumi Daru, Anja Stanić Ilić, koja igra lik Darine majke, Zlatan Vidović, kojeg smo u filmu upoznali kao Darinog oca i Tatjana Kecman, koja igra lik časne sestre - sumirali su utiske nakon TV premijere dugoiščekivanog filma.

Skromna i talentovana djevojčica Biljana kaže da je film ostavio snažan emotivni utisak na nju, dodajući da do TV premijere nije znala kako će sve zajedno izgledati jer nije prisustvovala snimanju svih scena.

Biljana kaže da joj je najteža scena za snimanje bila ona u kojoj predaje brata djevojci Blankici kako bi ga spasila i predala Dijani Budisavljević. S druge strane, najteža scena za gledanje, prema riječima ove djevojčice, bila je ona u kojoj ustaše, dok večeraju uz muziku, tjeraju logoraše da trče u krug i bore se za stolicu jer onaj ko ne stigne da sjedne biva ubijen.

Biljana kaže da je u školi i u mjestu u kojem živi učila o strahotama Јasenovca, dodajući da je u pripremama za ulogu imala pomoć čitave ekipe filma.

Anja Stanić Ilić, "Darina majka", ističe da je snimanje ovog filma bilo jako emotivno, te da je ovakvo jedno filmsko ostvarenje bilo potrebno naciji.

- Desilo se nešto na kolektivnom planu, povezani smo emocijom na dobar način. Svi smo imali isti doživljaj i bilo je prijeko potrebno da se jedan takav film snimi - kaže ona.

Zlatan Vidović, koji glumi Darinog oca, kaže da je to jedna od najtežih uloga u karijeri, jedna od onih koje se samo jednom u životu igraju. 

- Bilo je jako teško odigrati i ući u ulogu, a i jako dugo vremena bilo je potrebno da izađem iz lika - rekao je Vidović.

Njemu je najpotresnija scena ona u kojoj među tijelima koje baca u jamu i u Savu, pronalazi tijelo sina i supruge. 

Vidović kaže da jedna riječ najbolje opisuje ovaj film, a to je dostojanstvo.

- Film "Dara iz Јasenovca" uspio je da, o ovako teškoj i mučnoj temi, očuva dostojanstvo - naglasio je Vidović.

Tatjana Kecman, koja glumi časnu sestru, kaže da je mnogo istraživala o svom liku, da ne glumi isključivo bezdušnu Bartu Pulheriju već da je više likova spojeno u jedan.

Za nju je najemotivnija scena u kojoj se mala Dara smije prvi i jedini put.

- To je scena u kojoj djeca igraju fudbal, scena koja na sekund zaliči na normalan život, u kojoj Darina majka kaže "To sine Јovo" i u kojoj se Dara prvi i jedini put smije - kaže Kecmanova.

Тагови:
  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина