53. Kočićev zbor

Danas u Stričićima centralna manifestacija

  • 26.08.2018. 08:27

Centralni dio 53. "Kočićevog zbora", manifestacije posvećene književniku Petru Kočiću, biće održan danas u Stričićima na Manjači.

Kulturno-umjetničkom programu prisustvovaće predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Željka Cvijanović, ministri u Vladi Republike Srpske, te gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić. 

Program će biti održan u 12.00 časova ispred Osnovne škole "Petar Kočić". 

Povodom obilježavanja 53. "Kočićevog zbora", predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, delegacija Narodne skupštine, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić položiće vijence na spomenik poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu, dok će u Crkvi Uspenija Presvete Bogorodice u Klisini biti služen parastos Petru Kočiću. 

Na Kočićevom ognjištu u Stričićima biće otvorena istoimena muzejska postavka koja bi trebalo da postane stalna. 

Tradicionalni kulturno-umjetnički program, između ostalog, uključuje i centralnu borbu bikova za nagradu "Jablan", kao i nadmetanje u narodnim vještinama i sportovima. 

Manifestacija "Kočićev zbor" traje više dana tokom avgusta i obilježava se različitim kulturnim manifestacijama u Banjaluci i Beogradu, a završava se u Stričićima, Kočićevom rodnom selu. 

Ovogodišnji "Kočićev zbor" počeo je 20. avgusta u Banjaluci otvaranjem izložbe pripovijedaka Petra Kočića u stripu pod nazivom "Stripovijetke. 

Dio program manifestacije "Kočićev zbor" održan je i u Beogradu, gdje su položeni vijenci na Kočićevom grobu u Aleji velikana i cvijeće na spomenik u Čuburskom parkum. 

U organizaciji Udruženja književnika Srbije održano je i književno veče, na kojem su ugledni srpski pisci govorili o Kočićevim djelima. 

Organizator "Kočićevog zbora" je grad Banjaluka.