Nova predstava "Derviš i smrt"

Cvijanović: Svi treba da stanemo iza ove glumačke ekipe, jer ovo što rade je veliki podvig

  • 09.03.2020. 12:32

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da je od izuzetnog značaja za kulturu činjenica da Narodno pozorište Republike Srpske radi na predstavi "Derviš i smrt", naglasivši da bez razvoja kulture nema jakog društa.

"Ovo je veliki glumački i poduhvat Narodnog pozorišta Republike Srpske. Prepoznajem potrebu da institucije podrže ovakav projekat koji je veoma zahtjevan i značajan za Republiku Srpsku", rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon što je posjetila Narodno pozorište Republike Srpske i prisustvovala probi predstave "Derviš i smrt".

Ona je istakla da nema jakih nacija i država ukoliko ne pridaju značaj razvoju kulture i da umjetnička sloboda mora biti garantovana.

"Kada sam bila premijer razumjela sam da je potrebno povećati iznos sredstava za kulturu i da institucije za kulturu dobiju prostor za adekvatan rad. S obzirom na 90 godina rada Narodnog pozorišta pozivam republičke institucije da daju doprinos u obilježavanju ovog velikog jubileja", navela je Cvijanovićeva.

Vršilac dužnosti direktora Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković naglasio je da ovo pozorište realizuje jedan od najzačajnijih i najambicioznijih projekata, a to je predstava "Derviš i smrt"

"Zahvaljujem predsjedniku Republike Srpske što je našla vremena i došla da pogleda kako realizujemo predstavu 'Derviš i smrt'. Cilj nam je da u ovoj predstavi bude angažovan kompletan ansambl našeg pozorišta", rekao je Novaković.

On je podsjetio da institucije Republike Srpske vode računa o Narodnom pozorištu što je od izuzetnog značaja za razvoj kulture.

"Želimo da zahvalimo predsjedniku Republike Srpske na svesrdnoj pomoći i onome što je uradila za kulturu. Kada je Željka Cvijanović bila premijer dobili smo značajna novčana sredstva iz čega je bilo vidljivo da se vodi računa o našim glumcima", rekao je Novaković.

Reditelj predstave "Derviš i smrt" Dejan Projkovski kaže da je do sada realizovano oko 60 odsto predstave koje je veoma zahtjevna.

"'Derviš i smrt' je jedan od najznačajnijih romana i veliki je izazov za mene i pozorište da bude urađena predstava. Ovo će biti veliki spektakl, što Narodno pozorište Republike Srpske zaslužuje", rekao je Projkovski.

Narodno pozorište Republike Srpske počelo je 6. februara sa radom na dramskom komadu "Derviš i smrt", autora Meše Selimovića, a predstava se radi na Velikoj sceni.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?