Narodna biblioteka Doboj

"Čitaonice priča" za djecu predškolskog uzrasta 

  • 01.02.2019. 12:17

U Narodnoj biblioteci u Doboju, povodom Svjetskog dana čitanja naglas, danas počinje radionica "Čitanje priča" za djecu predškolskog uzrasta, koja će trajati do srijede, 6. februara.

Direktor Narodne biblioteke iz Doboja Slavica Gostimirović rekla je da je kultura čitanja danas na margini i kao cilj ove akcije navela razvijanje čitalačke navike kod najmlađih, kako bi vremenom koristili sve potencijale biblioteke. 

"Starije generacije već su profilisane - ili čitaju ili ne čitaju. Što se tiče mladih, mi pokušavamo da ih privolimo i ukažemo na prednosti koje pruža knjiga u odnosu na sve druge medije i u poplavi svakakvih vrsta informisanja", navela je Gostimirovićeva, i dodala da se srednje generacije pokušavaju animirati organizovanjem kulturnih manifestacija. 

Ona navodi da se djeci ukazuje "da je internet zbir netačnih i neprovjerenih informacija, te da neko mora mnogo da zna da bi mogao koristiti informacije sa interneta". 

Gostimirovićeva je rekla da je dobojska biblioteka, koja je organizator radionica, otvorena za građane, kojima različitim sadržajima pokušava da bude na usluzi. 

"U biblioteci pored iznajmljivanja knjiga, može da se čita i dnevna štampa, koristi internet, gleda televizija", rekla je ona, a tu su i Francuska čitaonica sa knjigama na francuskom jeziku, čitaonica za studijski rad, Dječije odjeljenje za radionice, Zavičajna zbirka, kao i Galerija za kulturne manifestacije. 

Ona je istakla da nije prezadovoljna na koji način građani koriste navedene resurse, ali da je evidentan porast u odnosu na prethodni period. 

Bibliotekar Ivana Bukejlović rekla je Srni da je danas izuzetno važno podizanje pismenosti na viši nivo. 

"Čitanje utiče na bogaćenje vokabulara i kod djeteta se ostvaruje bolja komunikacija. To će kasnije u jednom socijalnom paketu uticati na djetetov bolji uspjeh u društvu", izjavila je Bukejlovićeva. 

Ona je navela sve benefite čitanja naglas kod djece koja tek svaladavaju prva slova, ali i kod odraslih koji čitaju svojoj djeci jer se druže i razvijaju porodični ambijent. 

Radionica "Čitanje priča" održava se u Dječijem odjeljenju Biblioteke, a danas je organizovano za djecu Javne predškolske ustanove "Majke Jugović". 

U ponedjeljak, 4. februara, od 10.00 do 11.00 časova učestvuju djeca vrtića "Madagaskar", a u utorak, 5. februara, u istom terminu učestvuje druga grupa djece Javne predškolske ustanove "Majke Jugović". 

Posljednja radionica održava se u srijedu, 6. februara, od 10.00 do 11.00 časova za djecu vrtića "Mala industrija". 

Svjetska organizacija "Lit vrld" osnovana je 2007. godine, nakon što je pedagog Pam Alyn posjetila Kiberu, izrazito siromašno područje Najrobija u Keniji, gdje je upoznala djecu koja su imala želju naučiti čitati i pisati te pričati svoje priče, ali su njihove želje nailazile na nepremostive prepreke. 

Nakon povratka u Njujork pokrenula je s grupom istomišljenika novi pokret koji je zagovarao pravo na pismenost za sve ljude, kao jedno od osnovnih ljudskih prava. Od osnivanja "Lit vrld" djelovao je lokalno i globalno, te su 2010. godine pokrenuta dva programa - Klubovi priča i Svjetski dan čitanja naglas. 

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина