Sremski Karlovci

"Brankovo kolo" sa 40 pjesnika na 10 mjesta

08:03, 06.09.2019.
Izvor: Srna
U Sremskim Karlovcima danas će biti svečano otvoreno 48. "Brankovo kolo", najveća pjesnička i kulturna manifestacija u Srbiji i regionu posvećena velikom srpskom pjesniku Branku Radičeviću.

Ceremonija otvaranja "Brankovog kola" biće održana u Karlovačkoj gimnaziji, najstarijoj u Srba, a manifestaciju će otvoriti poznati pjesnik Milan Nenadić besjedom o Radičeviću i njegovoj poeziji.

Na vrhu brda Stražilova, pored čuvenog piramidalnog spomenika Radičeviću, koji je sačinjen od kamenih kocki donesenih s planina iz svih krajeva gdje živi srpski narod, podignutog 1885, istaknuti pjesnik sa Kosmeta Blagoje Savić položiće cvijeće i prislužiti svijeću.

U pjesničkim programima učestvovaće 40-ak pjesnika koji će nastupati na svečanostima otvaranja i zatvaranja "Brankovog kola", kao i u programima "Stražilovski miting poezije", "Tako govore pjesnici" i "Mladi pjesnički salon".

Ovogodišnje "Brankovo kolo" biće održano u 10 različitih ambijenata, s 20 raznovrsnih sadržaja i programa.

Biće izvedeni i programi iz svijeta muzike, dramske umjetnosti, filozofije, kao i duhovnosti.
 
Prema tradiciji, u Sabornoj crkvi Svetog oca Nikole u Sremskim Karlovcima biće služen pomen Radičeviću, koji je kao đak Karlovačke gimnazije od 1835. do 1841. pjevao u toj crkvi.

Tokom trajanja manifestacije, srpskom književniku iz Crne Gore Budimiru Dubaku svečano će biti uručena međunarodna nagrada "Branko Radičević".

Nagrada "Stražilovo" biće uručena Krstivoju Iliću za ukupno pjesničko djelo, te Milici Milenković, Nataši Bundalo Mikić, Suzani Rudić i Aleksandri Batinić, za najbolje pjesničke knjige objavljene u Brankovom kolu.

Biće predstavljeni i novi dobitnici nagrade "Pečat varoši sremskokarlovačke", Boško Suvajdžić, Ivan Lalović, Jasna Milenović i Saša Nišavić.

Manifestacija "Brankovo kolo" trajaće do 16. septembra, a osim u Sremskim Karlovcima, biće održana u Novom Sadu, kao i na Stražilovu.

Branko Radičević (1824-1853) je bio jedan od najvećih srpskih pjesnika evropskog lirskog romantizma.

Za kratkog života napisao je svega 54 lirske i sedam epskih pjesama, dva odlomka epskih pjesama, 28 pisama i jedan odgovor na kritiku.