Promocija na Sokocu

"Bezimeni čovjek"- poezija u prozi talentovane djevojčice

  • 27.12.2018. 09:19

U Narodnoj biblioteci Sokolac promovisana je zbirka poezije i kratkih priča "Bezimeni čovjek" autorke Milice Borovčanin, učenice osmog razreda Osnovne škole "Sokolac".

Književnik Milanko Borovčanin Romsok, jedan od recenzenata knjige, kaže za mladu autorku da je riječ o očiglednom talentu koji će se vremenom usavršiti. 

On je istakao da je, čitajući "Bezimenog čovjeka", naišao na zadivljujuće stvari kao što su rijetke sekvence u proznim zapisima koje se mogu smatrati poezijom u prozi. 

"Ona pokušava već na prvom koraku da izgradi sopstveni stil, ali mora pripaziti da ne ode na stranputicu, poput nekih, protiv svoga duha, duše, senta i talenta koji je očigledan", naveo je Romsok. 

Na njega je kao književnika poseban dojam, kaže, ostavila pjesma "Biram Božji put", u kojoj je tako mlada autorka uspjela da približi žitije Svetog Save i Svetog Simeona, ističući da je u književnosti malo tako divnih kombinacija. 

Izdavač knjige "Bezimeni čovjek" Nedeljko Žugić iz Udruženja za informativno-kulturnu djelatnost "Sveti Sava" sa Pala rekao je da je ovo 88. knjiga u Fondu "Sveti Sava" i da se sa njom najmanje namučio, jer je već sa prvim čitanjem "rukopisa" zaključio da je to pisala "jedna prezrela duša čovjeka", u ovom slučaju djevojčice od 13 godina. 

"To se zovu indigo-djeca ili djeca Sunca i u Njemačkoj su takva djeca posebno zaštićena", naveo je Žugić. 

Prema njegovim riječima, i sama ilustracija na naslovnoj strani knjige, koju je on radio, nagovještava da se govori o današnjem "bezimenom čovjeku", o gubljenju individualnosti, o nesnalaženju u geografiji unutrašnjeg prostora. 

"Milica je meni i Đorđu Petronijeviću posebna čast. Srećni smo što smo otkrili njen talenat i treba da bude na ponos Sokocu u kome ima mnogo talentovane djece", istakao je Žugić. 

Autorka je novinarima nakon promocije rekla da su u knjizi naslovljene neke njene misli, shvatanja i razmišljanja koja je stekla tokom dosadašnjeg školovanja i da je uputila zanimljiva pitanja. 

"Riječ je o zbirci poezije i kratkih priča koje su izašle iz moje duše kao neki vid potrebe za izražavanjem mog mišljenja o svemu - religiji, ljepoti i ljubavi prema rodnom Sokocu i mojoj domovini", kaže autorka. 

Ona je izrazla zahvalnost opštini Istočni Stari Grad, preduzećima "Stanišić" iz Donje Ljubogošte i "Romanijaputevi" sa Sokoca, koji su finansijski pomogli štamapanje knjige, te recenzentima Milanku Borovčaninu Romsoku i Bojani Popadić. 

Knjiga "Bezimeni čovjek" promovisana je nedavno i u Istočnom Starom Gradu, a štamapana je u 300 primjeraka.  

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм