Književno veče u Novom Gradu

Bećković zahvalio mladima što su odabrali poeziju umjesto rijaliti programa 

22:41, 19.09.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Akademik Matija Bećković večeras je u Novom Gradu održao književno veče, gdje je besjedio više od jednog časa, a na kraju je posebno zahvalio mladim ljudima koji su odabrali veče poezije umjesto nekog rijaliti programa.

"Ja sam se okrenuo da ne budem sve stariji nego sve mlađi i napisao sam dve poeme `Kad budem mlađi` i `Kad budem sve mlađi`, jer ovo je vrijeme mladih ljudi koji imaju svoju modu, a internet je zamenio stvarnost", rekao je Bećković novinarima. 

On je naveo da nikad ne zna unaprijed šta će govoriti publici, već da mu se ideja javi kada vidi ko je u sali, te da na osnovu toga bira šta bi bilo primjereno. 

Prema njegovim riječima, mladi danas imaju stotine prijatelja koje nikad nisu vidjeli, oni sada mogu da sjede kod kuće i gledaju Bečku operu ili razgledaju izložbu u Gutenbergovom muzeju. 

Bećković je naveo da često gostuje u Republici Srpskoj gdje se održava više kulturnih manifestacija, među kojima su i "Književni susreti na Kozari" koji su vezani za Skendera Kulenovića, koji je bio njegov prijatelj. 

Bećković je rekao da je politika u 21. vijeku nastoji da skloni kulturu, kako bi nesmetano obavljala poslove koje je naumila. 

"Smetaju joj nezavisni duhovi i autoriteti koji su nekada nešto predstavljali u javnom mnjenju. Da bi se svaka druga uloga skrajnula sem politike i političara, tako je i cela kultura zamjenjena nekom kontrakulturom i sve što nije prava kultura favorizovano je na račun neke paralelne kulture", naveo je Bećković. 

Veče poezije organizovali su Kulturno-obrazovni centar, Narodna biblioteka i opština Novi Grad.