Banski dvor organizuje treći Internacionalni festival "Jesenja sonata": Susret vrhunskih muzičkih stvaralaca

  • 29.09.2020. 10:11

BANJALUKA - Banski dvor se potrudio da i u nesvakidašnjim okolnostima “nove normalnosti” obraduje ljubitelje umjetnosti, tako što je organizovao treći Internacionalni muzički festival “Jesenja sonata”.

Manifestacija podrazumijeva pet cjelovečernjih koncerata etabliranih muzičkih umjetnika, a čast da otvori “Jesenju sonatu” pripašće renomiranom kamernom orkestru “Kamerata akademika” iz Novog Sada. Zamišljen kao elitni, višednevni muzički događaj, susret vrhunskih muzičkih umjetnika iz zemlje i inostranstva te svojevrsni nacionalni i internacionalni forum najviših umjetničkih standarda festival će od sedmog do 11. oktobra u Banskom dvoru i Banjaluci ugostiti značajna imena umjetničke muzike današnjice.

Direktor Banskog dvora Mladen Matović istakao je da je riječ o manifestaciji koja je već nakon prva dva festivalska izdanja snažno odjeknula u čitavom regionu, dobivši izuzetno pozitivne recenzije od strane muzičke kritike.

"Takođe, festival je dobio i veliku podršku publike, koja nam je kroz maksimalnu posjećenost svim koncertnim večerima pokazala da se nalazimo na pravom putu i da umjetnička muzika i te kako ima svoje posjetioce, ukoliko im se ponudi kvalitet i adekvatna promocija pripremljenog programa", kazao je Matović.

Dodao je da je kroz svoje treće festivalsko izdanje “Jesenja sonata” postala tradicionalna i prepoznatljiva kulturna manifestacija.

"Uvjereni smo da će ovaj festival u budućnosti još snažnije stimulisati muzički i kulturni razvoj grada i Republike Srpske te na radost publike svake godine polovinom oktobra u Banskom dvoru okupljati najznačajnija imena domaće, regionalne i svjetske muzičke scene", naveo je Matović.

Dodao je da je pored liberalizacije mjera u smislu dozvoljenog broja posjetilaca u ustanovama kulture taj broj i dalje znatno manji u odnosu na kapacitet ustanove te da su za sve one koji ne uspiju doći do festivalske ulaznice obezbijedili "live stream", odnosno direktan prenos svake festivalske večeri na zvaničnom "Jutjub" kanalu Banskog dvora.

Publika će imati priliku da uživa u sjajnim izvedbama kamernog sastava "Trio aura" iz Makedonije, čije izvođenje karakteriše izrazita ekspresivnost i kompaktnost zvuka i izraza. Takođe ljubitelji melodija koje se stvaraju na saksofonu moći će da slušaju “Papandopulo kvartet”, koji važi za jedan od najeminentnijih duvačkih sastava iz Hrvatske. Banjalučanima će se predstaviti i istaknuti violinista Ivan Otašević i pijanistkinja Natalija Mladenović.

Završnica festivala "Jesenja sonata" ostavljena je za čuveni beogradski ansambl "Renesans", koji je jedan od najpoznatijih svjetskih sastava za ranu i tradicionalnu muziku.

Svi koncerti će počinjati u 20 časova, a broj mjesta u publici je ograničen na 106 posjetilaca.

Ulaznice za sve festivalske večeri u prodaji su na biletarnici Banskog dvora, a moći će se kupiti svakim danom, osim nedjeljom od 10 do 18 časova.

Program

Kamerni orkestar "Kamerata akademika" nastupiće sedmog oktobra, a naredne večeri pred publikom će se predstaviti "Trio aura". "Papandopulo kvartet" će se predstaviti devetog oktobra, violinista Ivan Otašević i pijanistkinja Natalija Mladenović desetog, a "Ansambl renesans" 11. oktobra.

(Glas Srpske)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.