Knjige u prigradskim naseljima i selima

Banjaluka dobila putujuću biblioteku

  • 08.02.2019. 19:34

Učenici osnovnih škola police putujuće biblioteke napunili su knjigama. Oko šest hiljada djela putovaće banjalučkim prigradskim naseljima i knjige donositi čitaocima. Bibliobus najviše raduje najmlađe. 

"To je nešto novo u našem gradu i mnogo mi se sviđa što je došlo ovdje. Da li ćeš sada češće čitati knjige? Hoću, naravno." 
"Dopada mi se, ovo je velika stvar za naš grad i stvarno sam srećan što ovome prisustvujem," kažu učenici. 

Bibliobus je donacija slovenačkog Kopra Narodnoj univerzitetskoj biblioteci u Banjaluci. Sadržaj će se mijenjati i dopunjavati novim naslovima.

"On donosi knjigu i približava svim građanima Banjaluke, ali zbog knjižne građe na slovenačkom jeziku on će omogućavati društvu slovenaca “Triglav” i ostalim koje interesuje slovenački jezik da se mogu poslužiti tim knjigama," kaže Zorica Bukinac, ambasador Republike Slovenije u BiH. 

"Jedan od ciljeva je decentralizacija kulture, a to je širenje kulturnih sadržaja na čitavom području grada i njihova dostupnost u prigradskom i seoskom području, gdje je manje kulturnih sadržaja i institucija," kaže Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke. 

Članarina za korišćenje knjiga iz bibliobusa je 15 maraka, a usluge su dostupne svima. Svakodnevno će obilaziti 14 stajališta sa dva bibliotekara.

Bibliobus je namijenjen prvenstveno djeci, ali mogu ga koristiti građani svih životnih dobi. Na policama se osim popularne književnosti nalaze stripovi, časopisi, ali i dnevne novine. U njemu se nalazi prostor za čitanje, a posjetioci imaju besplatnu internet konekciju.