Festival pozorišta u Prijedoru

Banjalučki glumci oduševili publiku 

  • 21.04.2019. 11:15

Glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke nastupili su sa predstavom "Naši dani" na 14. Međunarodnom festivalu pozorišta "Zlatna vila" u Prijedoru.

Autor teksta Željko Stjepanović rekao je da je tekst napisao 2000. godine kada je osjetio problem odlaska mladih ljudi, a da je rad na predstavi počeo prije dvije godine. 

"Evo, 19 godina kasnije taj problem iseljavanja ljudi nije manji. Naprotiv, sada odlaze i oni koji imaju posao. Ima toga i u našem pozorištu", dodao je Stjepanović. 

Predstava je od premijere u martu prošle godine igrana više od 30 puta i svaki put su karte rasprodane i po mjesec dana unaprijed. To ukazuje koliko je kod publike prihvaćen način na koji govori o nepotizmu, korupciji, kupovini diploma, zapošljavanju podobnih, nezaposlenosti stručnjaka, neradu u prebukiranom javnom sektoru, rasipanju javnog novca, prljavštini u politici, primoranosti radnika u kulturi da mole nadležne za novac da bi mogli da rade, dugovima javnog sektora i drugim gorkim situacijama. 

Režiser Lilijana Ivanović rekla je da je predstava toliko realna i aktuelna da je sigurno svako doživio neke od situacija kojima se ona bavi. 

Glumica Miljka Brđanin rekla je da predstava obiluje primjerima koji se nalaze svuda okolo i da jeste hrabra, ali je ukazala i na jedan fenomen - da se niko od prozvanih i prokazanih ne prepoznaje. 

"Sjede u publici, smiju se, ponašaju se kao da se to njih ne tiče i kao da se u predstavi govori o nekom drugom. Mi možda i više od nekih drugih možemo da ubadamo prst u oko, ali niko ne reaguje", dodala je Brđaninova. 

U pratećem programu festivala juče je predstavljena knjiga "Kuvani glumci" Milana Špičeka o kojoj je profesor Mladenko Sadžak rekao da je skup portreta 33 velikana srpskog glumišta. 

U okviru pratećeg programa večeras će u 18.00 časova biti predstavljena glumica Sloboda Mićalović s kojom će razgovarati Ljiljana Čekić, dok će u 20.00 časova Narodno pozorište Beograd i Narodno pozorište Sombor igrati svoju koprodukciju "Frenki i Džoni" po tekstu Terensa Mek Nelija i u režiji Tee Puharić. Ova predstava je van takmičarske konkurencije. 

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)